Situationen i Kongo-Kinshasa

Publicerat 

Ännu en fredlig demonstration har idag slagits ner i Kongo Kinshasa

Idag har hundratals demonstranter ännu en gång försökt marschera i Kinshasa och andra stora städer i landet för att kräva presidentens avgång. Marscherna inleddes efter gudstjänsterna, men upplöstes och slutade med skottlossning, tårgas, dödsfall och skadade demonstranter.

Det stora problemet med dagens marsch var att polis och militär tillsammans med en ungdomsgrupp inom Kabilas parti (PPRD) under lördagskvällen invaderade katedralen i Gombe i centrala Kinshasa. Planerna var att uppmana PPRD-anhängare att massivt delta i uppropet för att hindra alla gudstjänstbesökare att komma till kyrkan och delta i marschen. Man hotade om att lämna demonstranterna i händerna på polisen, rapporterade FNs Radio Okapi. Papy Mpungu, ordförande och ledare för den unga rörelsen inom PPRD sade att de ”skulle tillbringa natten i katedralen för att uttrycka sitt motstånd mot den planerade marschen som skulle äga rum idag söndag den 25 februari.

Katedralen i Gombe

Kongolesiska myndigheter har även denna gång förbjudit demonstrationen, med hänvisning till att myndigheterna ”inte kunde garantera tillräcklig övervakning” av manifestationen.

Även denna gång initierades demonstrationerna av den Katolska kyrkan med stöd från många andra kyrkor. Mer än 150 organisationer från det civila samhället och den samlande oppositionen stod bakom demonstrationerna.

Representanter i Kinshasa för EU, USA, Kanada och Schweiz har i en gemensam kommuniké uttryckt stöd för manifestationerna men uppmanat alla deltagare i marschen att avstå från alla former av våld. De påminner om den grundläggande frihet som rätten att demonstrera och rätten att delta i gudstjänster utgör, något som också förutses gälla även i Kongo Kinshasa.

Vi har all anledning att följa utvecklingen i Kongo Kinshasa och visa vår omsorg på alla sätt!

https://www.france24.com/fr/20180225-rdc-rd-congo-marche-catholiques-kabila

Kimy Konde,
Samordnare Afrika