23 april demonstration i Stockholm för asylrätt

Ett lagförslag innebär att tillfälligt uppehållstillstånd kan komma att införas för alla utom kvotflyktingar. Att skyddsbehövande i övrigt och särskilt ömmande omständigheter inte längre utgör skäl till uppehållstillstånd och att rätten till anhöriginvandring begränsas kraftigt. Lördag 23 april sker en demonstration i Stockholm för asylrätt.

Observera

Denna text publicerades första gången den 11 april, 2016. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

bat

 

”Utifrån det nya lagförslaget som innebär skärpta asylreglerna har jag tappat modet och orkar just nu inte att spela cello” berättade Morad som är asylsökande från Syrien. Morad deltog vid förra veckans ekumeniska nätverksdagar för flyktingar och integrationsfrågor som hölls i Kista norr om Stockholm.

Morad medverkade på torsdagen, inför 150 deltagare från hela landet, under rubriken ” perspektiv från nyanlända”. Han berättade att han kom till och sökte asyl i Sverige i maj i fjol och att han nu bor på ett asylboende i Norrköping. Morad berättade vidare att han pga av den livsfarliga flykten hade valt att lämna sin fru och sin son i Dubai. ”Jag ville inte att de skulle riskera sina liv. Jag hade inget annat val” säger en mycket nedstämd Morad. Morad är yrkesmusiker och cellist och fick snart efter ankomsten till Norrköping kontakt med andra musiker och blev på så sätt anlitad att spela cello i olika sammanhang.

Den 24:e november presenterade regeringen ett förslag på åtgärder för att “skapa andrum för svenskt flyktingmottagande”. De nya förslagen syftar till att svensk lagstiftning anpassas till EU:s miniminivå men framförallt till att kraftigt minska antalet personer som söker asyl och som beviljas uppehållstillstånd i Sverige. De nya reglerna ska vara tillfälliga och gälla i tre år.

I korthet innebär lagförslaget att tillfälligt uppehållstillstånd införs som huvudregel för alla utom kvotflyktingar. Att skyddsbehövande i övrigt och särskilt ömmande omständigheter inte längre utgöra skäl till uppehållstillstånd och att rätten till anhöriginvandring begränsas kraftigt.

Morad berättade att han nu är mycket orolig för att han varken ska få asyl eller möjlighet att återförenas med sin familj i Sverige. Den lättnad, glädje och inspiration som Morad kände vid ankomsten till Sverige för snart ett år sedan är nu borta och det har gått så långt att Morad inte längre har kraft och inspiration till att spela cello.

megdpPå lördag den 23 april sker en demonstration i Stockholm för asylrätt
Läs mer

Gå också in på www.folkkampanjforasylratt.se och skriv under om du vill stödja Morad och alla andra flyktingar som idag tappat hoppet om att tillsammans med sina familjer få en fristad i Sverige.

 

 

Anna Carin Persson Stenbeck
regional samordnare för flyktingarbete
anna-carin.p.stenbeck@equmeniakyrkan.se