Återfödelse och gemenskap i körsbärsblommans tid

Observera

Denna text publicerades första gången den 6 april, 2010. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Körsbärsträden har äntligen slagit ut i full blom i Japan. Folk njuter och går man ur huse med sina pincnic-korgar och blå presseningar för att ha fest och gemenskap under körsbärsblommorna. Pastor Takeuchi och jag tar en promenad i Nagaiparken i södra delen av Osaka. Körsbärsträden står tätt och ännu tätare sitter alla körsbärsblommor som bildar et ljusrosa tak över alla människorna som sitter på sina presseningar och äter mat och dricker gott. En grupp viftar in oss till sin pressening. Det visar sig att det är grupp med döva och hörselskadade som är i parken med sina assistenter. Vi bjuds på japanskt te och har en mycket fin gemenskap med engelska, japanska och teckenspråk i en härlig blandning. Efter en långs stund skiljs vi från våra nyvunna vänner lyckliga ända in i själen. Jag tänkte – det är väl här i parken som den kristna församlingen hör hemma, det är här mitt i körsbärsblommornas fest som Jesus vill att vi skall vara tillsammans med alla människorna i deras glädje, men också på platser där de sörjer. Att japanerna alltmer vill använda sig av den kristna församlingen för sina bröllop och begravningar är kanske inte fel – det kanske är helt rätt och skulle kunna bli det än mer. Körsbärsblomningsens fest är definitivt ett tillfälle och ett ställe dit Jesus också vill ta med sin församling.

På denna körsbärsblommans dag – påskdagen – fick vi vara med om ett under i Osaka. Vi hade gudstjänst i Osaka Sinsei-kyrkan – en traditionell och formell gudstjänst med få gudstjänstbesökare. Det var 23 själar som samlats i denna församling som har ett 40-tal medlemmar. Pastor Takeuchi ledde gudstjänsten och jag predikade med tolkning av en person som inte pratar och förstår så bra engelska. Temat var ”Den uppståndne Jesus i ditt liv”, med utgångspunkt från texten i Johannes 20:19-22, då de uppgivna lärjungarna möter Jesus, tar emot hans frid och får uppdraget att förmedla befrielseuppdraget ut över världen, försöker vi, tolken och jag tillsammans, lyfta fram hur Gud vill och kan använda oss ofullkomliga och svaga människor att bli Guds befrielsebärare tack vare att han ger oss kraft och inspiration genom den helige ande. En kvinna var med i gudstjänsten som bekände sig som ännu inte kristen. Hon hade gått i församlingen då och då och hade tidigare i sitt liv gått på en kristen skola. På kyrklunchen efter gudstjänsten berättade hon att hon kände sig starkt berörd av budskpet och av Jesus. Vi läste Uppenbarelseboken 3:20 tillsammans och bad tillsammans. Efteråt sa hon att hon bett Jesus komma in i sitt hjärta och hon grät av lycka över att Jesus nu fanns hos henne. Ett liv föddes och växte denna påskdag och vi hade blivit inbjudna till en glädjefest med de hörselskadade i den körsbärsblommande parken. Vilken underbar dag!