Bibeln är inte ett vapen

”Bli ordets görare, inte bara dess hörare” (Jak 1:22). Just nu fylls nyheterna med rapporter från USA om demonstrationer och konflikter på gatorna. Mitt i detta ställde sig USAs president och höll upp en bibel framför en kyrka i Washington. Bibelns budskap är centralt i arbetet mot rasism och konflikter. Men den kan aldrig bli ett vapen.

I bibeln läser vi om hur Jesus gång på gång varnar de skriftlärda och fariséerna. Detta var den tidens religiösa elit. Jesus uppmanar dem inte särskilt ofta att läsa mer i skriften eller studera hårdare. Det är inte där skon klämmer. Tvärtom så handlar hans varningar ofta om att de inte ska bli nöjda eller stolta över att de är just skriftlärda. Jesus varnar för att tron bara ska bli yttre manifestationer och aldrig leda till inre omvändelse. När kristen tro, precis som all annan tro, blir ett redskap i maktens tjänst har vi all anledning att känna oro: det leder ofta till mer ofrihet och mindre av förvandlande tro. 

Och Jesus är hård mot fariséerna. Han kallar dem för ”vitkalkade gravar” som är prydliga utanpå men döda inuti. När vi lyfter upp bibeln, som president Trump gjorde igår, så måste det också åtföljas av en inre omvändelse. Bibelns budskap ska göras, inte bara höras som det står i Jakobsbrevet. Det är inte pärmen som gör bibeln så intressant, det är kraften som finns i ordet. Att läsa bibeln ska leda oss till omvändelse och förvandling på djupet av våra liv.

Vi behöver hjälp

Detta är något alla vi som är kristna behöver brottas med. Hur vår tro kan leda oss till större omvändelse, större kärlek och större medlidande? Vi måste arbeta varje dag på detta. Och vi behöver hjälp. I Apostlagärningarna 8 finns en speciell berättelse om hur Gud sänder Filippos ut på en öde väg för att träffa en man med makt. En etiopisk hovman som läser bibeln men inte förstår vad han läser. Ibland kan vi behöva hjälp att förstå Ordet.

Vår bön idag, för alla våra bröder och systrar, är att rasismen får ett slut. Att fler ska få upp ögonen för att vi alla är skapade till Guds avbild. Det är påfallande hur mycket av bibelns texter som handlar om kärlek. Om människors värde och om hur livet nära Gud är ett liv nära de utsatta. I den konflikt som nu uppstått i USA finns det människor på båda sidor som upplevt denna kärlek. Som läser sin bibel och arbetar på sin frälsning. Vi ser människor som ber tillsammans med meningsmotståndare. Det är hoppfullt.

En väg framåt

I bibeln finns alltså en väg framåt, men inte för den som vill befästa sin makt. Tvärtom. Bibelns budskap är att den som vill vara störst ska vara de andras tjänare. Den som vänder andra kinden till. Den som älskar sin nästa som sig själv.

Därför är det bra att Donald Trump äger en bibel. Men att använda Bibeln för ett fototillfälle, och tvingas göra det med militärens stöd, signalerar på många sätt motsatsen till hur vi tror att bibeln ska läsas och tron levas. Kanske behöver Trump, som den etiopiske hovmannen i Apostlagärningarna 8, en Filippos vid sin sida som kan förklara vad han läser. Någon som kan utlägga skriften så att den blir till omvändelse, liv och frid. 

Lasse Svensson,
kyrkoledare