Efter fem års militärstyre går Thailand till val.

Idag går Thailand till val efter 5 år av militärt styre. Det har varit många turer fram och tillbaka inför detta val och datum har flyttats fram ett antal gånger, men idag ska det bli av är det sagt. Låt oss tillsammans förena oss i förbön för det land och för valet idag, söndag.

Många undrar hur det ska gå denna gång och håller andan…

I Thailand finns det många anledningar idag att hålla andan. Luftkvaliteten är eländig, i alla fall i norra Thailand. En annan anledning är att landet går till val efter 5 år av militärt styre. Det har varit många turer fram och tillbaka inför detta val och datum har flyttats fram ett antal gånger, men idag ska det bli av är det sagt.

Landet är inte bara ”rött” och ”gult” som det tidigare har refererats till, även om mr Thaksin, ledare för de röda, fortfarande spelar en stor roll i kulisserna. Thaksin som tidigare har varit premiärminister befinner sig i annat land men hans organisation finns kvar i landet. De röda har tidigare vunnit valen. Å andra sidan finns det fler grupper som ställer upp nu, som inte alla är så lättplacerade i den röd-gula skalan. Militären med mr Prayut Chanocha har också ett parti. Mr Prayut har suttit som premiärminister sedan militärkuppen 2014 och fortsätter gärna med detta.

Många är trötta på en stagnerande ekonomi och vill ha förändring. Turismen, som är landets största exportprodukt, har haft det kämpigt sedan militärkuppen. En stark valuta drar inte heller till sig turister och konkurrensen från grannländerna har blivit hårdare med åren.

 

Det råder ett intensivt propagandakrig på sociala medier där alla grupper kämpar med näbbar och klor. En del av budskapet sprids också fortfarande via högtalarbilar som åker runt över stan och basunerar ut sitt budskap plus de stora personporträtten i gathörnen.

Det har varit ganska lugnt inför valet, till de flestas glädje. Det betyder dock inte att det varit problemfritt. Nu har man satt igång poströstningen och det har varit en del krångel runt detta. Registrering av väljare, stavning av namn mm har också krånglat, så den stora frågan är om alla som vill kommer få rösta? En annan fråga är kommer folk i landet lita på systemet och bry sig om att rösta?

De flesta vill att det ska bli bättre; att korruption, maktmissbruk mm ska försvinna. Vilka vill inte det? Frågan är hur långt landet kommer denna gång? Låt oss tillsammans förena oss i förbön för det land som så många av oss svenskar har kommit att tycka så mycket om och för valet idag,  söndag.