En äkta palmsöndag

Publicerat 

Även i Nicaragua närmar sig påskdagarna och stilla veckan har redan inletts med palmsöndagen. Under flera år har jag som söndagsskolebarn viftat med gröna papper föreställande palmblad hemma i kyrkan där jag växte upp. Nu var det istället på riktigt.

Några ungdomar hade samlats på morgonen för att hämta palmblad som de hade dekorerat hela kyrkan med, och barnen fick blad att hålla i handen.

Det var också en lite annorlunda gudstjänst dagen till ära, då det bland annat sjöngs psalmer som endast sjungs på palmsöndagen. Och det märktes, när några församlingsmedlemmar klämde i för de andra 51 söndagarna de inte får sjunga dessa psalmer.

Hosiannaropen måste nästan ha hörts ända till Sverige.

Det var ocksa inledningen av den gudstjänsttätaste perioden på året. Nu är det minst en gudstjänst om dagen i nästan alla stadens 20 moravakyrkor. (Den som gillar matte kan ju fundera på hur många lovsångstimmar det kommer sjungas här.)

På skärtorsdagens morgon klockan sex mottages santa cena, nattvarden. I Moravakyrkan är det lite extra speciellt då nattvard endast delas sex gånger om året. Nästa gång vi får ta del av Kristi kropp och blod är i juli.

Glad påsk önskas från Nicaragua och Moravakyrkan!
genom Pontus Herrmann, volontär