Fredlig demonstation på nyårsaftonen i Kinshasa har förbjudits

Publicerat 

På nyårsaftonen 2016 undertecknades i Kinshasa, under ledning av biskoparna i den katolska kyrkan, en överenskommelse mellan alla politiska partier och regeringen. Överenskommelsen handlade bland annat om att alla politiska fångar skulle släppas fria och att konstitutionen ska respekteras. Kabila fick sitta kvar i ett år till trots att hans mandatperiod var slut, mot löfte det under året skulle anordnas demokratiska val. Den katolska kyrkan har nu tagit initiativ till en fredlig demonstration på nyårsaftonen för att manifestera att Kabilas regering inte har respekterat överenskommelsen.

Andra kristna och även andra religiösa företrädare i befolkningen har sagt att de stödjer initiativet, vilket även den politiska oppositionen gör. Planen är att alla demonstranter ska bära palmkvistar, biblar och radband, för att visa att det rör sig om en fredlig manifestation. Men idag har guvernören i Kinshasa meddelat att han inte kan säkra befolkningens trygghet och att demonstrationen därför är förbjuden, trots att det i konstitutionen framgår att befolkningen har rätt att demonstrera. Det är nu oklart vad som kommer att hända i morgon.

Be för våra systrar och bröder i Kongo Kinshasa!

Läs gärna mer på
https://afrique.lalibre.be/12748/rdc-marche-des-chretiens-la-lettre-au-gouverneur/

https://www.la-croix.com/Religion/En-RDC-marche-catholique-anti-Kabila-interdite-2017-12-30-1200902800

https://www.radiookapi.net/2017/12/27/actualite/politique/rdc-les-laics-catholiques-maintiennent-leur-marche-du-31-decembre

https://topcongo.be/

Kimy Konde
Samordnare Afrika