Globala veckan: Indien

Observera

Denna text publicerades första gången den 22 november, 2018. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

I ”världens största demokrati” Indien har Equmeniakyrkan sedan många år tillbaka haft samarbeten. Den hindunationalistiska regeringen har proklamerat att Indien 2022 ska vara en hinduistisk stat. Kristna, muslimer och andra religiösa grupper har därför känt av ett hårdnande klimat de senaste åren och pressen ökar alltmer.

Det blir också allt svårare för journalister som tar upp frågor om religionsfrihet. Svårigheterna innebär att allt fler religiösa grupper tvingas att inskränka sina religiösa aktiviteter och möjligheterna att få visum till Indien för att besöka kristna vänner och ha utbyte mellan kyrkor försvåras.

Ändå arbetar kyrkorna troget vidare med sociala och humanitära insatser och vill vara ”salt och ljus” (Matt. 5: 13-16) i det indiska samhället. Kyrkor och andra religiösa grupper går också samman för att föra dialog med regeringen i frågor om religionsfrihet.

Vi ber för situationen och människor i Indien. Vi ber också om vishet i att stödja och vara röstbärare.