Missionsskolan på Lidingö är såld

Publicerat 

Lidingö%20-%20Missionsskolan%20(1)

HSB Bostad och Ikano Bostad köper Svenska Missionskyrkans fastighet Missionsskolan 1 i Stockby på Lidingö genom ett gemensamt bolag. Bolaget planerar att utveckla bostadsprojekt för småhus och lägenheter samt förvalta befintliga byggnader. Missionskolan 1 ligger på centrala Lidingö och fastigheten är på ca 6 ha. På fastigheten finns skolbyggnader, två bostadshus och ett kapell.

– I Missionsskolans lokaler har många av frikyrkans framträdande pastorer, missionärer och diakoner utbildats och formats i sin tro. Nu samlas både teologisk högskoleutbildning och våra stockholmsbaserade folkhögskoleutbildningar till ett gemensamt campus i Bromma, säger Bertil Svensson på Equmeniakyrkan.

– Läget är mycket efterfrågat av våra medlemmar och vi är glada för möjligheten att i samarbete med Ikano Bostad och Lidingö stad, bereda riktigt bra bostäder, säger Anders Svensson, vd HSB

– Vi ser framemot att med HSB och Lidingö stad vara med och utveckla ett nytt bostadsområde och att få erbjuda våra första kvadratsmarta lägenheter på Lidingö, säger Robert Jaaniste, vd Ikano Bostad.

Vid försäljningen av Missionsskolan 1 avslutas en epok i svensk kyrkohistoria. I Missionsskolans lokaler har många av frikyrkans framträdande teologer, pastorer, missionärer och diakoner utbildats och formats i sin tro. Verksamheten fortsätter dock i Bromma, där Teologiska högskolan tillsammans med Bromma folkhögskola utgör Campus Bromma.

 

Lidingö%20-%20Missionsskolan%201-a%20klassens%20lärosal

 

Svenska Missionsförbundet (från 2003 Svenska Missionskyrkan) har sedan det formellabildandet 1878 haft pastors- och missionärsutbildning som prioriterade uppgifter. 1908 invigdes den nybyggda Missionsskolan på Lidingö av Missionsförbundets dåvarande ledare Paul Petter Waldenström och de utbildningar som tidigare funnits på Södermalm i Stockholm flyttades dit.

Med åren tillkom nya utbildningar och sedan dess har drygt 3.000 pastorer, missionärer, diakoner och fritidsledare utbildats på Lidingö. Missionsskolan, som varit känd över hela landet och kallats Missionsförbundets hjärta, har under mer än 100 år spelat en viktig roll inom kyrkan. Missionsskolan ändrade 1958 sitt namn till Teologiska seminariet.

Vid sammanslagningen med pastorsutbildningen i Svenska Baptistsamfundet bildades 1993 Teologiska högskolan, Stockholm (THS). Undervisning skedde både på Lidingö och i Bromma, där Baptistsamfundet sedan tidigare hade sin utbildning. 2002 flyttades all teologisk utbildning till Bromma. På Lidingö startades då Svenska Missionskyrkans utbildningscentrum (UCL) som förutom Lidingö Folkhögskola innefattade hotell- och konferensverksamhet.

I augusti 2013 fattade Equmeniakyrkans styrelse beslut om att flytta även Lidingö folkhögskolas verksamhet till Bromma och därmed stod det klart att Missionskyrkans anläggning på Lidingö behövde avyttras. Konferensdelen avvecklades i december 2013 och folkhögskolan avslutades i och med att vårterminen 2014 tog slut.

Pressmeddelande »

Bilaga till pressmeddelande »