Morgonandakten i P1 med Joakim Hagerius

Joakim-Hagerius

Under måndag till onsdag vecka 11 kommer biträdande kyrkoledare Joakim Hagerius ha morgonandakten i Sveriges Radio P1. Andakterna sänds kl 05.46 på dagarna men går att lyssna på i efterhand.

Måndag 14 mars kl 05.46

Gud med oss

Kriget i Ukraina skrämmer och oroar. Många känner sig ensamma och utelämnade, om det kan man läsa i artiklar och höra rapporter om. Världens ondska är inte ny, otaliga är bibelberättelserna om det.  I Matteusevangeliet beskrivs hur makthavaren Herodes lät döda alla små pojkar i regionen.

”Det är ord som kan läsas också in i vår tid, som en beskrivning av oron, lidandet och ondskan i Ukraina. Det finns inga garantier för ett liv, inte för något liv, i någon tid drabbas av ondska. Vi drabbas alla på olika sätt. Det finns bara en enda garanti och det är att jag och du inte är ensamma i våra liv.”

Text
Matteus 2:16-18

Musik 
Fratres – for 12 cellis av Arvo Pärt med Berliner Filharmoniker


Tisdagen 15 mars kl 05.46

Gud är ljus

”Gud är ljus och inget mörker bor i honom. Det är en övertygelse att hålla fast vid i tro.”

Det är lätt att gå igång med aggressioner, primitiva tankar och att handla oöverlagt när man är orolig och rädd, om det handlar dagens morgonandakt.

”När tillvaron gungar till som den gör nu, med kriget i Ukraina, skapar det många känslor. Också för mig som inte befinner mig mitt i invasionen och tvingas slåss för mitt liv eller söka fysiskt skydd för ryska missiler. Men även här på avstånd skapar alla bilder och berättelser känslor som oro, rädsla och ilska. Och det vet jag av egen erfarenhet att när utgångspunkten för det jag tänker, säger och handlar är att jag är orolig, rädd och arg är att då lockas inte ofta mitt bästa jag fram.”

Text
Johannes första brev 1:5-10

Musik
Opening av Philip Glass med Bruce Brubaker


Onsdagen 16 mars kl 05.46

Gud är en

”kristen enhet är inte en fråga om vem som har rätt och vem som har fel”

Inte ens den kristna världen förmår enas nu när det är krigstid.  Det rapporteras att Kyrkornas världsråd inte kunde enas om ett uttalande över invasionen i Ukraina eftersom den Ryska ortodoxa kyrkan hade invändningar. När Joakim Hagerius läser det blir han bedrövad då enhet för honom är centralt inom kristenheten.

”Enheten mellan oss som tror, ja för alla människor, är en given utgångspunkt och ingenting som jag och du behöver skapa genom att komma överens om alla detaljer. Enhet är inte samma sak som enighet. Enhet står inte i motsats till mångfald. Gud är en och samtidigt tre, utan konflikt. Ett enda bröd och en enda mänsklighet är ett fundamentalt förhållningssätt.”

Text
Efesierbrevet 4:1-6

Musik
Saman av och med Olafur Arnalds