Nya böcker om vår historia – ute nu

Böckerna ”Missionsskolan Lidingö” och ”Vägmärken för baptister” finns snart att köpa på Votum förlag. Missa inte releasen på Equmeniakyrkans kyrkokonferens.

Observera

Denna text publicerades första gången den 26 april, 2016. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Böckerna finns att beställa på Votum förlag

De kommer även att finnas för försäljning på Equmeniakyrkans Kyrkokonferens på Kistamässan i Stockholm, 5-7 maj.

Missionsskolan Lidingö: År 1908 byggdes Missionsskolan på Lidingö. Det var öns största byggnad och på skolområdet fanns ett sjudande liv. Här utbildades unga människor till pastorer och missionärer i Svenska Missionsförbundet. Och här fanns det lärarfamiljer, kusk, skräddare, skomakare, rektor, inspektor, husmor, jungfrur, vaktmästare och tjänarinnor.

Hit kom kung och drottning, prinsar och prinsessor, landshövdingar och biskopar, riksdagsmän och internationella gäster från avlägsna och exotiska länder. Hit kom kvinnor och män från alla samhällsklasser och landsdelar för att få utbildning, kanske var de 10 000 sammanlagt. Här diskuterades försoningsläror och församlingsarbete, bibelsyn och biståndsarbete. Och här fanns ett bildningsideal och en kunskapstörst högt över vad man kunde förvänta sig i samtiden.

I boken om Missionsskolan berättas historien om skolan som startade i Vinslöv och Kristinehamn, flyttades till Söder i Stockholm och sedan kom till Lidingö. Utvecklingen från missionsskola till teologisk högskola speglas, men också framväxten av en folkhögskola med utbildning av fritidsledare och diakoner. Här fanns visionen att skapa en Församlingshögskola och ett centrum för bildning och utbildning tills skolan sommaren 2014 tömdes och sista psalmen sjöngs innan flyttlasset gick till nya lokaler i Bromma.

Redaktörer: Rune W Dahlén, Ulf Hållmarker, Lennart Molin

Vägmärken för baptister är berättelsen om ett samfunds tillkomst som proteströrelse för friheten att följa sin övertygelse – tro, bekänna och utöva sin tro. Men också skildringen av dess liv och tjänst i samhälle och tid i samspel med kyrkor och rörelser nationellt och internationellt.

Den svenska baptisthistorien är berättelsen om det höga priset för att följa sin övertygelse – trakasserier, böter, fängelse och utvisning. Det är också berättelsen om tidiga initiativ till skola för barn, utbildning av lärare och pastorer samt mission utanför landets gränser.

Bokens ärende är att göra något av det viktigaste i svensk baptism bärbart in i en ny tid och i en ny kyrkogemenskap – när vägen går vidare.

Redaktör: Johnny Jonsson