Nyhetsbrev från Ecuador

Från Gunilla Eliasson – Equmeniakyrkans missionär i Guayaquil, Ecuador.

Durán 12:e mars 2020

Här kommer så en kort hälsning i sista stund från Ecuador för på måndag bär det av hemåt. Hemåt mot Sverige och något nytt. Snart har jag bott och arbetat i fem år här och det är med blandade känslor som jag lämnar familj, vänner samt bröder och systrar i Herren. För Pepe blir det något helt annorlunda att komma till Sverige och nu inte bara på semester. Vi hoppas att vi ska kunna landa och trivas. För mig blir det återanpassning och för Pepe att ta in en ny kultur. Vi startar med att bo i sommarstugan på Bolmsö utanför Ljungby och sedan får vi se.

Jag har läst två olika teologiska kurser på distans under hösten och fortsätter nu under våren. Det innebär att det blir en del åkande till Stockholm för mig för att kunna närvara vid utbildningen på EHS/ THS.

I januari var det ett gäng svenskar som kom från kursen ”Till jordens yttersta gräns” och Bertil Svensson var med en grupp till djungelområdet och tillsammans med Hans Dahlgren var jag på kusten där vårt gäng la sista handen vid kyrkan som sedan invigdes den första lördagen i februari. Så nu har Pedernales en superflott kyrka. Det var så roligt att se från den ”kapsejsade” kyrkan efter jordbävningen 2016 till att få sitta på första parkett under invigningsgudstjänsten tillsammans med alla syskon och glädjas över en fantastiskt fin kyrkolokal och över att den delen av arbetet nu var slutförd. Nu fortsätter arbetet i Pedernales för den lokala kyrkan.

Alas de Libertad projektet (våld i nära relationer) håller verkligen hög fart. Man håller på och utbildar volontärer från de olika Pactokyrkorna. De har också haft en dag med pastorer och ledare som en utbildningsdag och har även fått tillgång till bästa söndagstid, just under förmiddagens gudstjänst för att lyfta upp temat kring våld och dess påverkan i samhället och för familjer. Så istället för predikan blir det en föreläsning kring detta i alla Pactokyrkor i provinsen Manabi.

I februari var jag i Chile för att undervisa och ha själavård på Apg 29 skolan som under januari och februari har varit i Chile, men som sedan flyttade till Argentina då dessa båda länder gör skolan tillsammans. Det var ett härligt ledargäng. Fem ecuadorianer är elever och folk från andra länder var också representerade vilket ger en mix av kulturer och nya perspektiv. Till hösten ges skolan i Ecuador och Finland.

Efter Chileresan har det varit mycket med flytt, packa och att se till att få allt klart till avresan. Vi flyttade ut från huset där jag bott under hela tiden nu i månadsskiftet och sedan dess bor vi i Pepes hus. Det har också handlat mycket om att säga hej då till alla som jag lärt känna genom jobbet och i de olika kyrkorna och det känns i både hjärtat och kroppen med alla dessa avsked.

Vi båda hoppas på en fortsättning i Ecuador, men först är det något mer än ett år som gäller på svensk mark. Vi vill vara lyhörda för Guds ledning i detta och också vad de olika kyrkorna har att säga. Equmeniakyrkan och Pactokyrkan i Ecuador är ju de som sänder och kallar även om jag upplever Guds kall för mission. Priscilla stannar i Ecuador och hennes plan är att fortsätta på universitetet och ha en liten affärsverksamhet där hon och kompisen ska sälja bolón som frukost. Så har ni vägarna förbi Panorama i Durán får ni passa på och äta kustfrukost med matbanan hos Priscilla.

Under min tid i Sverige så fortsätter jag att arbeta för Equmeniakyrkan så vet ni någon kyrka eller grupp som önskar ett besök och info om mission så får ni gärna sprida att jag finns i Sverige. Jag kommer att finnas tillgänglig för personalvård för anställda inom kyrkan när det gäller själavård.

Det är en del inbokade besök i vår och sommar och för er som vill ha besök så är det hösten som gäller. Under kyrkokonferensen i Malmö så kommer jag att finnas på plats så där kanske vi ses.

Besök

  • 3/5 Bergaortens Missionsförsamling Lagan
  • 7/6 Equmeniakyrkan Ljungby
  • 5/7 Hagadalskyrkan Fårbo
  • 6/12 Missionskyrkan Mullsjö
  • Be gärna för vår hemresa och anpassning i Sverige och att allt funkar bra i dessa coronatider.
  • Be för Priscilla och hennes planer för sin framtid.

Guds rika välsignelse
Gunilla & Pepe