Hälsa för alla i Kongo, Internationellt
Nyhetsbrev om hälsovårdsarbetet i Kongo oktober -24
Publicerat 31 oktober, 2024
Hej!
Ibland kan vi som människor få för oss att vår gåva kanske inte spelar så stor roll. Om du är där nu så vill jag uppmuntra dig och understryka att utan eldsjälar som du som ger av tillgångar och engagemang skulle ”Hälsa för alla i Kongo” inte vara möjligt. Ett talande exempel är de många hälsoposter på landsbygden som genom Equmeniakyrkans bidrag fått solceller. Det gör arbetet för de som ska förlösa eller operera någon på natten betydligt enklare men också säkrare. Ett lite mindre konkret men ändå otroligt viktigt exempel är de uppföljningsresor till olika vårdinrättningar i syfte att utveckla vården som möjliggörs genom ekonomiskt bidrag från Equmeniakyrkan. Med detta sagt vill jag med eftertryck understryka att din gåva gör stor skillnad.
Här kommer nu lite aktuell information om några av de saker som är på gång inom vårt gemensamma stöd till hälso- och sjukvården i våra systerkyrkor i de båda Kongorepublikerna.
Projekt för att förbättra vårdkvalitet
Flera av kongokyrkorna har kravet att årligen rapportera en stor mängd hälsovårdsdata till staten. Det gäller inte bara antal insjuknade med olika diagnoser utan också en mängd undersökningar, personalbemanning mm. Någon kontroll av kvaliteten på dessa data är svår att genomföra och någon feedback från staten ges inte. Kunskap på fältet, och därmed motivation till hur statistiken kan användas för ett utveckla ett kvalitetsarbete, saknas. För att minska till exempel mödra- och barnadödlighet är det viktigt att synliggöra vårdens brister, vilka de är och var de finns, så att rätt resurser sätts in där de bäst behövs.
För att uppmuntra till en förändring vill vi stödja med träning inom statistik- och kvalitetsutbildning. Dr Adolphe Biakabuswa, chef för Luyindosjukhuset och tidigare chef för hälsovårdsdepartementet i CEC har därför fått i uppgift att formulera ett projekt inom detta område där alla tre kyrkornas hälsovårdsstrukturer förväntas delta.
Equmeniakyrkans missionär Tilda Jönsson
Sedan februari 2022 har Equmeniakyrkans missionär Tilda Jönsson bott i den lilla staden Luozi vid Kongofloden och arbetat med vår systerkyrka CEC i Kongo-Kinshasa. Tilda är utbildad sjuksköterska. Hennes huvuduppgift i Kongo är att samarbeta med CEC-kyrkans hälsodepartement för att utvärdera och utveckla de sjukvårdsinrättningar som kyrkan bedriver. Exempel på arbetsuppgifter hon har haft är att sammanställa årsstatistik från sjukhusen och vårdcentralerna för att få en överblick av vilken vård som ges, att följa med på inspektionsresor till sjukvårdsinrättningarna tillsammans med departementsansvariga samt att då och då följa med i själva vårdarbetet för att se hur vårdorganisationen fungerar. Utöver sitt arbete på hälsodepartementets kontor har hon undervisat i svenska och engelska, sjungit i en av de lokala församlingskörerna och gjort utflykter med vänner på landsbygden runtom Luozi. Tildas tre år som missionär närmar sig nu sitt slut. I februari 2025 avslutar hon sitt uppdrag.
IME Kimpese, det ekumeniska referenssjukhuset i Kongo Central.
Det stora ekumeniska sjukhuset IME, som startats av sex utländska missioner/kyrkor, drivs sedan 1960-talet av sex inhemska kyrkor i Kongo Kinshasa: Bland annat två Baptistkyrkor, Metodistkyrkan och Evangeliska kyrkan CEC, som är en frukt av Svenska Missionsförbundets mission.
En IME-grupp inom Equmeniakyrkan fungerar som undergrupp till Hälso- och sjukvårdsgruppen. Afrikasamordnaren Johan Lindgren och vår Nationelle koordinator i Kinshasa, Andersson Nsimba, finns i gruppen tillsammans med Jonatan Källström, Kristina Lindström, Olle Pettersson och Bertil Svensson, som är sammankallande.
Fonderade medel från Svenska Missionskyrkan har förts över från Missionskyrkan till Equmeniakyrkan. De medel som avsattes för IME:s räkning disponeras av samordnaren att nyttja till större övergripande projekt, såsom upprustning, utrustning, social kassa, pensionsavgångar, löneskulder, digitalisering, projektsekretariatet mm, behov som framkom i en organisationsutredning 2017. Equmeniakyrkan har också ett insamlingskonto för IME.
Detta har vi gett IME ekonomiskt stöd till under året:
Byte av taket till avdelningen för Internmedicin
189,449 SEK,
Sjukvårdskostnad för anställda
25,637 SEK,
Upprustning
21,364 SEK,
Social kassa
111,168 SEK,
Sjuksköterskeutbildning
33,623 SEK,
Administrativ uppföljningskommitté – CESC
100,694 SEK,
Totalt: 481,935 SEK.
Just nu diskuteras ett projekt gällande digitalisering av ekonomifunktionen på IME. Vi har bett om ytterligare information och bedömning av sakkunniga inom dataområdet (både i Kongo och i Sverige) och hoppas kunna ta slutgiltigt beslut om projektet innan årets slut.
Mpox
Det idag aktuella ”Globala hälsonödläge”, som WHO:s generalsekreterare annonserade den 14 augusti, lyfter värdet av vaccinationer. Barn med dåligt immunförsvar som smittas av Mpox, riskerar att utveckla allvarlig sjukdom och många dör. De som fått de basala vaccinationer som landet beslutat om, har bättre motståndskraft och blir inte så allvarligt sjuka. Cirka 40% av de smittade är små barn, något som ytterligare lyfter behovet av vaccinationsprojektet i Mai Ndombe.
Mpox är ett virus som kommer från apor och gnagare och har funnits i många år bland de djuren. Det är känt att viruset funnits hos människor i Kongo-Kinshasa sedan 1970. Nu pågår en epidemi som spritt sig till flera av grannländerna. Det är området med tropisk regnskog som har flest fall. Mpox har drabbat Kongo-Kinshasas alla 26 provinser, men det är tio som är mer drabbade, varav Mai Ndombe är en. Flest antal fall finns i provinsen Sydkivu, tätt följt av Equateurprovinsen. Till detta kommer också att andelen döda bland fallen är mycket hög i Mai Ndombe. Av de drygt 32 000 misstänkta fall i landet (rapport från 10 oktober), har cirka hälften testats, då det bekräftats att knappt 50 % de misstänkta fallen är smittade. Även i Kinshasa har fall rapporterats. Människor från Mai Ndombeprovinsen har lämnat området, i försök att undgå smittan, och har tagit med sig sjukdomen till huvudstaden. Fall har även rapporterats från Kongo Central. Det pågår intensiv planering för att komma till rätta med epidemin. Finansiering finns, utmaningen är att få ut budskapet till befolkningen om smittvägar och hur man skyddar sig och att få material och vacciner transporterade till de mest berörda provinserna. Planering sker i samarbete med landets hälsovårdsministerium och de internationella biståndsgivare som finns i landet. Vaccinering startade den 5 oktober i landets östra del och drygt 1650 personer har blivit vaccinerade. De 250 000 doser, som kommit till Kinshasa, ska distribueras till de mest drabbade provinserna. Det planeras en andra distribution senare, men den är beroende av att landet får mera vaccin. Via GAVI, en internationell vaccinorganisation, har man fått löfte om totalt 500 000 doser. CEBU:s läkare berättar att de informerar befolkningen om smittvägar och uppmanar alla att vara uppmärksamma på symptom. I Mimia hälsozon har både barn och vuxna med symptom sökt vård.
Den som idag ska besöka DRK, bör ha fått två doser av vaccinet. Epidemin har medfört inställda besök till Mai Ndombe och även senareläggning av planerade besök. Utgången av denna epidemi är ännu mycket oviss.
Stort tack för att du är med!
Allt gott,
Johan Lindgren, Samordnare Afrika