Om flyktinglägret i Tostarp

Observera

Denna text publicerades första gången den 10 augusti, 2011. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Flyktinglägret i Tostarp
Snickeriverkstaden, Flyktinglägret i Tostarp, 1940-talet, okänd fotograf/Svenska missionskyrkans bildarkiv

Tostarpsgårdens flyktingläger låg 13 kilometer utanför Hässleholm. Det upprättades 1939 på mark som ägdes av Missionsförbundets missionsföreståndare Axel Andersson. De första flyktingarna kom samma år.

Flyktinglägret och snickerifabriken som då byggdes är idag Tostarpsgården som ägs av stiftelsen Matterödshemmen sedan 1946.

1939 kom den största delen flyktingar från Wien och kretsarna kring Svenska Israelmissionen. Majoriteten flyktingar var av judisk börd, flera hade konverterat till kristendomen. Senare kom flyktingar från Finland, Estland, Lettland, Danmark och Norge samt andra länder. Flyktingarna fick själva i tur och ordning fungera som ordningsmän.

Arkivet  innehåller olika handlingar på svenska och tyska med enstaka handlingar på ungerska, finska och engelska . Forskare som börjar nysta kommer inte att bli besvikna: där finns handlingar som beskriver flyktingarnas levnadsöden, ofta med deras egna ord. Såväl gåvor till lägret som ansökningar om främlingspass finns bevarade.

Oavsett om forskarna är släktforskare, historiker eller ”bara” vanliga intresserade är det här ett arkiv som har mycket att berätta. Skingrade av historiens vindar skulle de här människorna sedan försöka plocka upp bitarna av de liv som fastnat i krigets fötter – fötter som lämnar spår i generationer.

Vad hände med flyktingarna på Tostarp? Var hamnade de efter att de lämnat lägret? Berättade de senare om det de varit med om – som många gjorde –  eller lät de bli att berätta för att minnena var för svåra – som många också gjorde?

Tostarpsgårdens flyktinglägers arkiv finns på Riksarkivet i Arninge. Se även Kommittén för de gamlas hem (även det RA), Stiftelsen Matterödshemmen, delarkivet Svenska Missionsförbundets flyktingkommitté.

Laura Neill, arkivarie