Regionfest på Härnösands folkhögskola 7 oktober

Ungdomskväll, Markustalkshow, tårta, pilgrimsvandring, gudstjänst, mångfald, installation, möten, bokutdelning, gospel, 75-årsfirande och mycket mer stod på programmet när Härnösand bjöd in till Regionfest med regionstämma.

Redan på fredagskväll den 6 oktober anlände Equmenias ungdomar till Ängekyrkan i Härnösand, från Örbyhus, Falun, Borlänge, Hudiksvall, Stöde och Härnösand för att ladda upp inför regionstämman. Maria Melin ledde lekar och kvällsandakten formades av alla tillsammans, utifrån texter i Markusevangeliet. Efter fika, gemenskap, sällskapsspel och glada skratt spred ungdomarna ut sig med sina sovsäckar och liggunderlag i kyrkans alla rum och somnade så småningom.

Värd för lördagen var 75-årsjubilerande Härnösands Folkhögskola samt församlingarna Brunnskyrkan och Ängekyrkan. Regionfesten inleddes med en högtidlig gudstjänst där kyrkoledare Olle Alkholm installerade den nye regionala kyrkoledaren Per-Olof Byrskog, som efterträder Lennart Renöfeldt. Regionens övriga medarbetare ledde gudstjänsten, förbönen för regionen samt informerade om insamlingen till Equmeniakyrkans missionsarbete i Nicaragua. Lovsången leddes av ett team från Equmeniakyrkan Bethel i Stöde.

Pelle Lindvall ledde en talkshow om Markus, där han skickligt engagerade både publik och inbjudna gäster för att inspireras att ta sig an utmaningen att läsa Markusevangeliet. Markus runt på 90 dagar, som skrivits av medlemmar i Equmeniakyrkan har blivit en storsäljare och tredubblat den ursprungliga upplagan. Förväntansfulla representanter från olika församlingar fick ta med sig böckerna hem till sina församlingar. Många församlingar har redan påbörjat gemensam läsning av Markusevangeliet i olika grupper.

Samtidigt pågick Equmenia Mitts regionstämma. Ombud och andra deltagare fick tillsammans samtal och besluta om verksamhetsplan, budget, styrelse och andra förtroendevalda. Det bjöds också på tårta.

Ordförande Oskar Johansson och regionsamordnare Maria Melin leder stämman

Under lunchen möttes deltagare under stor glädje och delade gemenskap med gamla och nya vänner från många av regionens små och större församlingar.

Efter lunchen erbjöds olika seminarier. Josef Nsumbu talade om mångfald i församlingen och utmanade till enhet och gemenskap med människor från olika kulturer. Han delade erfarenheter av både sorgliga och lustiga kulturkrockar och styrkan i bibelordet där Jesus själv ber att vi skall vara ett. Lennart Renöfeldt utmanade deltagarna att vara goda planetskötare och vikten av att ta väl hand om skapelsen som Gud har anförtrott oss. Per-Olof Byrskog talade om församling på nya sätt med levande exempel på det stora gensvar församlingarna fick när de var ute på ett köpcenter och på den stora musikfestivalen i Borlänge. Petri Kinnunen och Michel Gonzales-Velles hade ett seminarium om pilgrimsvandring med både praktik och teori i Folkhögskolans vackra omgivning.

På Murbergets topp möttes pilgrimsvandrarna av en tänd eld och fika.

Dagen avslutades med en kulturell talkshow där Brunnskyrkan, Ängekyrkan och Härnösands folkhögskola bidrog med syrisk lovsång, glädjefylld gospel och allvarliga filmer om människors flykt över medelhavet och betydelsen att få en ny chans i livet genom studier och gemenskap i Sverige. Ninna Zetterman och Petri Kinnunen avslutade regionfesten med bön, välsignelse och sände oss tillbaka till våra församlingar väl påfyllda av mycket glädje och inspiration.

 

Hosanna Gospel från Härnösand avslutade kvällen