Regnvatten gör att Sunitas barn får gå i skolan

Sunita kämpade länge för att få vardagen att gå ihop för familjen. Lärarlönen räckte inte till för henne och de tre barnen. Men genom en insats från Hindustani Covenant Church samlar hon nu regnvatten som lett till att både familjens odlingar och inkomster växer.

Sunita bor i den lilla byn Kemwadi, i västra delen av Indien, med sina barn, en son och två döttrar. För några år sedan dog hennes man, något som samtidigt ledde till att familjen fick det mycket besvärligt ekonomiskt.

Sunita var ensam med ansvaret för barnen. Hon fick ett jobb som lärare, men eftersom lönen var så låg så räckte den inte för att familjen skulle klara sig.

För torrt för att odla

Sunita hade en bit land att odla för att dryga ut försörjningen. För ett par år sedan grävdes två brunnar på hennes fält, men den ena gav inget vatten och i den andra fanns inte tillräckligt eftersom grundvattnet bara blir lägre för varje år.  Resultatet för Sunita blev att hennes viktiga bit land var alldeles för torr för att det skulle kunna växa något där.

Samlar regnvatten

Situationen för Sunita kändes hopplös. Hon delade med sig av sina svårigheter i en medlemsgrupp för bönder, och genom det fick CSS (gruppen för socialt arbete i Hindustani Covenant Church) höra om Sunitas kamp. Bondeorganisationen föreslog också att hon skulle bli utvald att få hjälp med sin brunn. Under 2017 renoverades den och sen dess rinner regnvatten ner och samlas upp i brunnen. Nu har Sunita tillgång till tillräckligt med vatten för att odla grönsaker som hon och sonen kan sälja på marknaden.

Tillvaron har blivit trygg. I dag är har hon en god inkomst och kan försörja familjen själv och låta barnen gå i skolan.

Sunita är en aktiv medlem i gruppen för bönder och uppmuntrar andra kvinnor att hitta resurser som kan stötta dem i att få odlingarna att fungera bättre.

Som att samla regnvatten på rätt sätt.