Roy arbetar med unga i Nicaragua

nicaragua_2_700

Ladda ned pdf

Målet: att ungdomarna inte ska komma tillbaka

Vi sitter vid bordet i sammanträdesrummet på Moravakyrkans huvudkontor i Puerto Cabezas på Nicaraguas Atlantkust. I taket snurrar fläkten runt runt, förflyttar den varma, fuktiga luften och ger lite svalka. Bordet är lite för högt för mig och jag har mitt anteckningsblock i knät.
Framför mig sitter Roy Saires Wislat. Han är ledare i Moravakyrkan, Equmenia och Equmeniakyrkans systerkyrka i Nicaragua. Men han arbetar inte i en av Moravakyrkans många församlingar. Istället ägnar han sin tid till att arbeta med ungdomar som hamnat snett. En del av arbetet går ut på att möta de 14-20-åringar som dömts till fängelse för olika brott som de begått. För grövre brott som mord och våldtäkt blir straffet upp till sex år. För mindre stölder kan det röra sig om sex månaders fängelse.
Roy har ett uttalat mål med det han gör. Han vill att ungdomarna han möter i sitt arbete aldrig ska komma tillbaka till honom. Att de aldrig ska begå brott igen, aldrig sitta i fängelse igen.
Statistiken pekar på att ungefär tre av tio återfaller i brott. Roy vill ha ner den siffran till noll. Han arbetar också förebyggande med ungdomar som finns i riskzonen för att begå brott och hamna i fängelse.
Roy har upptäckt att många av de dömda ungdomarna på olika sätt har kopplingar till Moravakyrkan. Antingen har de själva varit aktiva i kyrkans ungdomsarbete, AJECIM, eller så är deras föräldrar medlemmar i någon av kyrkans församlingar. Han vill utmana kyrkan att göra mer för att förhindra att unga hamnar i kriminalitet. Det finns goda exempel. Roy pekar på sin egen bakgrund och utbildning – hur viktig Moravakyrkan var för att forma honom till den ledare han är idag.
Moravakyrkan är en viktig samhällsaktör i Nicaragua, en självklar del av vardagen för en stor del av befolkningen. Det visas inte minst genom att en av de nya sedlarna bär en bild av en klassisk Moravakyrka med sitt höga, smala torn och karaktäristiska färger i rött och vitt. Moravakyrkan möter, genom sina olika verksamheter inom AJECIM, många ungdomar. Kyrkan har stora möjligheter att finnas med och förändra situationen för dagens unga generation i Nicaragua.
Roy utstrålar engagemang och beslutsamhet. Han är medveten om de stora svårigheter som finns. Men han har bestämt sig för att göra allt han kan för att bekämpa dem. Vi avslutar vårt samtal och jag ber att få ta en bild. Roy ställer snällt upp på att bli fotograferad. Han ler mot kameran och jag känner tydligt att jag mött en människa som är med och gör världen till en bättre plats för unga människor i Nicaragua.

Ida Hennerdal, internationell koordinator, Equmenia

Fler berättelser