Sex månader i Bandundu Ville

Gunnel Jönsson har varit volontär i Bandundu Ville i sex månader. Hur har det varit?

Nu återstår enbart någon dag för mig i Kongo-Kinshasa. Jag har tillbringat 6 månader i staden Bandundu Ville. Det är spännande och intressant att göra nya upptäckter.

Staden Bandundu Ville har runt 150 000 – 200 000 invånare. Det är en viktig flodhamn där Kasaiflodens båda bifloder Kwango och Kwilu flyter ihop. För att ta sig bilvägen till Kinshasa måste man åka över floden.

Staden ligger i ett jordbruksområde där man odlar oljepalmer, jordnötter och maniok. Det är svårt att göra sig av med grödorna för avståndet till Kinshasa är ca 400 km och vägarna särskilt nu under regnperioden är nästan obrukbara.

Jag har mest ägnat mig åt att undervisa Nathanael och Cessia Eriksson, vilket har varit min arbetsuppgift för den här tiden. Undervisning är fantastiskt roligt och att få hjälpa de här barnen att få nya kunskaper och insikter har varit inspirerande.

Jag har också försökt att lära mig mer om vår samarbetskyrka i det här området. Det är baptistkyrkan CEBU ( Communauté des Eglise Baptiste Unie) som samarbetar med Equmeniakyrkan. I Bandundu Ville finns det sex församlingar. Vi har försökt komma till alla för att presentera oss men jag har mest deltagit i arbetet i Ngangaförsamlingen. Vid ett tillfälle bidrog jag med söndagens predikan.

Nu ser jag fram mot att uppleva en vår i Sverige. Det låter som jag är sent ute redan. Men vintern kan väl inte vara över redan?

/ Gunnel Jönsson
Volontär i Kongo-Kinshasa