Tillfällig evakuering av missionärerna i Kongo Brazzaville

Missionärsrådet har beslutat att tillfälligt ta hem våra missionärer, Anne och Carl Sundberg samt Mamy och Ruth Raharimanantsoa, från Kongo Brazzaville. Detta som följd av Covid-19-pandemin. Alla fyra mår bra och ingen är sjuk. Smittspridningen är också ännu mycket begränsad i Kongo Brazzaville men det är ändå troligt att antalet sjuka kommer att öka inom en snar framtid. Det som föranleder beslutet är det faktum att sjukvården inte har några större möjligheter att erbjuda den intensivvård som kan behövas utifall någon av dem insjuknar i Covid-19. Som ett exempel finns det ytterst begränsat med respiratorer i landet. Evakueringen är alltså i förebyggande syfte och vi hoppas att den inte behöver bli alltför långvarig.

Det går inga ordinarie flyg från Brazzaville men det finns speciella flyg som evakuerar utländska medborgare med viss regelbundenhet. Det är den möjlighet vi vill ta vara på. Exakt när resan kan ske vet vi inte ännu men vi arbetar för att det blir så snart som möjligt.

Våra missionärer fortsätter med sina arbeten i den mån det går på distans. Redan nu arbetar man en hel del digitalt, eftersom Kongo lever i en lockdown-situation som så många andra länder. För familjen Sundberg var det sedan tidigare planerat en resa till Sverige i mitten av maj.

Bär gärna våra missionärer men också de kongolesiska kollegor som blir kvar i bön. Arbetet fortsätter. Vi ställer inte in utan om!

Gerard Willemsen,
Internationell chef