Tokyo, Shintoism-Buddism och kristen tro

Observera

Denna text publicerades första gången den 27 mars, 2010. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Igår hade vi i resegruppen från Japan ett intressant möte med ledningen i Japanska baptistunionen (vänster bild).

De verkar ha, precis som jag tror och hoppas att vi har, ett krismedvetande om vår brist på att nå ut med evangeliet till dagens moderna människor i våra respektive samhällen. För att ge oss en större förståelse hade de engagerat en expert på Shinoismen som berättade för oss om den religiösa situationen i Japan och om Yasukunitemplet – det tempel som hedrar och vördar krigshjältarna och där de förvandlas till gudar, eller snarare till en stor gemensam gudomlig låga (bild ovan till höger). Japanerna vänder sig till Shintoismen för födelse och bröllop men till Buddhismen för död och begravning. Traditionen är stark, men det är kulturella handlingar utan att japanerna lägger någon speciell vikt vid det religiösa. Vi besökte templet (nedan vänster) och dess museum som presenterade Japans militärhistoria i förskönande beskrivningar.


Idag besökte vi gamla stan i Tokyo (Asakusa) med körsbärsträden som håller på att slå ut, mängder av stånd och det ståtliga Buddisttemplet (ovan höger) där folk viftade i sig den heliga, och enligt traditionen, renande rökelsen ( nedan till vänster) och tvättade händerna i renande vatten.

De kastade även pengar i en kista och klappade händerna för att frambringa välsignelse (ovan höger). Den japanska traditionen består av en salig blandning. Nu håller de på att inkludera en del kristna riter i sin tradition. Det börjar nämligen bli mer och mer populärt att gifta sig kristet istället för shintoistiskt och begravas kristet istället för buddistiskt (för det är billigare). I samtalet med baptistledarna sa det att detta kanske skulle kunna bli en väg att presentera evangeliet för de annars mycket skeptiska japanerna.

En judolärare Satu har nyligen blivit kristen och döptes i december. Han blev berörd av Gud genom psalmsjungande medpassagerare på flygplan som var nära på att störta och vill nu förmedla Jesus till sina judoelever. Vi fick vara med på en lektion (se ovan) som hade psalmsång med på programmet. När eleverna gått förvandlades lektionssalen till ett gudstjänstrum med bön och lovsång som vi fick ta del i. Sedan blev rummet matsal för en festmåltid. Därefter blev det till en sovsal för oss resegruppsdeltagare – snacka om flexibel lokal och ett intressant sätt att föra ut evanglium.

 Mr Satu (till höger)