Ulla-Britt personifierar Guds rike

Jag måste erkänna att jag tänkte som vi så ofta gör: en av dessa tanter. Utan att tänka på vilken livshistoria hon måste rymma. Men så fick jag en liten aning om Guds rike när jag mötte Ulla-Britt vid kaffebordet.

Observera

Denna text publicerades första gången den 4 juni, 2014. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Sedan jag kom till min nya arbetsplats i Vasakyrkan har jag mött henne många gånger.
En person som man genast får tillit och kärlek till. Känner sig trygg med.
Men jag måste erkänna att jag tänkte som så ofta: en av dessa tanter. Utan att tänka på vilken livshistoria hon måste rymma.
Men så fick jag en liten aning om Guds rike när jag mötte Ulla-Britt vid kaffebordet. Förstod att hon hade erfarenheter från yrkesliv, prövad av tuffa omständigheter i familjens liv. Jo, hon var kompis med alla de där jag hört talas om i Kongokyrkan och visst hade Ulla-Britt varit missionär där i två långa perioder.
Och så satt vi där och delade resterna från kyrkkaffet och jag förstod att de bönesamlingar som regelbundet hållits i församlingen genom åren varit omistliga för henne. Ja, berättade hon, de i kommunhuset hade snällt accepterat att hon emellanåt sprang ifrån en stund för att delta.
Och vad sysslade hon med i kommunhuset, undrade jag fånigt. Jo under 12 intensiva år var hon socialdemokratiskt kommunalråd och ersättare i riksdagen.
”Men svårast är nog nuförtiden ändå när jag tvingas välja mellan kyrkans bönesamling och fotbollsmatcherna” säger hon. Ulla-Britt är sedan många år en hängiven ÖSK-fan och har sedan många år en fast plats på Behrn Arena. Den här kvällen gav pastor Martin dispens för Ulla-Britt. Hon kunde med gott samvete hoppa över bibelstudium och bön för att gå till sin plats på fotbollsarenan. Jag vet faktiskt inte vem som vann matchen. Själv är jag ganska ointresserad av fotboll, eller tror inte att det är en förgård till Guds rike som så många tycks tro, men jag tror att en människa som Ulla-Britt personifierar Guds rike!