Vårgårdafotografer ställer ut på galleri 2017

”Kyrkokonferensen 17” heter utställningen på galleri Korridoren i Equmeniakyrkan Vårgårda under sommaren.

Observera

Denna text publicerades första gången den 19 juni, 2017. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Fotogruppen Brännvidd

”Kyrkokonferensen 17” heter utställningen på galleri Korridoren i Equmeniakyrkan Vårgårda under sommaren.

Det är fotografier tagna av Annika A:son Ax, Björn Emanuelson och Börje Tingbratt som visar kyrkokonferensen som Equmeniakyrkan arrangerade på Tånga Hed i Vårgårda under Kristi Himmelsfärdshelgen. Fotografierna kommer att bytas ut med ojämna mellanrum under juni–augusti och är öppet i samband med kyrkan aktiviteter.

Fotogruppen Brännvidd i Equmeniakyrkan Vårgårda startades för fem år sedan av några fotointresserade. Det är en grupp som växer sakta där alla får plats att visa sina bilder varje gång. Just nu har gruppen 13 deltagare och är öppen för alla oavsett medlemskap i kyrkan. Hälften av gruppens deltagare är inte medlemmar i kyrkan. De träffas varannan vecka och inför varje träff väljs ett tema deltagarna ska inspireras att fotografera utifrån. Samtalet utifrån temat och varje deltagares bilder känns alltid mycket värdefullt. Fotoklubben Brännvidd gör även fotoutflykter, visar bilder vid förfrågan och ställer ut i galleri Korridoren.

– Att få delta i fotogruppen känns som att kombinera ett intresse med vänskap. Att dessutom få göra det i min församling gör det ännu större. Så kombinationen intresse och församlingen kan inte bli bättre och att allt också är utvecklande är det alltid en längtan till nästa gång det är möte i gruppen. Detta hoppas jag alla skulle få uppleva i en församling. Det är också då samtalen lätt hamnar på en djupare nå när man börjar prata om ett gemensamt intresse oavsett vad det är, säger Börje Tingbratt som var med och startade fotogruppen.

– Fotogruppen betyder mycket för att uppmuntra och skapa en naturlig plats för kreativitet i församlingen. Kreativitet och skapande har ett värde i sig, inte bara som vi ibland tänker – för att förmedla eller förstärka ett budskap – utan för att skapandet bottnar i vår gudslikhet. Jag tror också att kreativa människor är viktiga för församlingen och bidrar till att förändrar den på olika sätt. Vår fotogrupp är tex. aktiv i samband med den lokala och årliga fotofestivalen och numera genom egna öppna utställningar och fungerar som en kontaktyta med andra foto- och konstintresserade i samhället som kanske inte annars hade haft en relation till vår gemenskap, säger församlingens ordförande Louise Falk Gustafsson som tror att fotogruppen också kan ses som ett uttryck för att vi uppgraderar bilden generellt i församlingen. Församlingens fotografer ger oss fantastiska bilder från högtider som dop, medlemsintagning, fester och jubileum.

Har du vägarna förbi Vårgårda i sommar? Besök galleri Korridoren, Equmeniakyrkan Vårgårda, Kyrkogatan 7, Vårgårda

Björn Emanuelsson och Börje Tingbratt är två av fotograferna som ställer ut. Foto: Rebecka Hellqvist