Vilken insamling minns du? # 2

Observera

Denna text publicerades första gången den 3 februari, 2012. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Budkavlen 1953

För en tid sedan fick jag ett brev från Bengt Brunnegård där han minns insamlingen till SMF:s 75-års jubileum 1953. Ur Bengts brev citerar jag:

”Till detta jubileum hade SMJ, Svenska Missionsförbundets Juniorer, samlat in en jubileumsgåva på fantastiska 100 000:-. Genant nog spelade jag en huvudroll på Råsunda stadion som SMJ:s representant att överlämna budkavlen med 100.000:- i jubileumsgåva till SMF. En budkavle utgick från Stockholm och gick landet runt till juniorföreningarna i Sverige. Möten med insamlingar till gåvan hölls på en mängd platser. SMJ:s tidning på den tiden hette Friska Vindar. Det utlystes en tävling i den som sträckte sig över rätt många nummer. Det handlade om ordkombinationer. Den som vann skulle få äran att överlämna gåvan på Råsunda stadion.

Men det var så att det var en tjej som vann och det bestämdes då på högsta ort att det var ju otänkbart att en kvinna skulle överlämna gåvan, 100.000 kr, en enorm summa på den tiden. Det skulle jag som blev tvåa och av mankön göra. Hon som vann var Inger Ljungström från Stora Levene i Västergötland. Till min förvåning fanns absolut ingen reaktion mot det över huvud taget, inkl tidningar som skrev om det. Men Stockholmsresan var ju naturligtvis en upplevelse av stora mått för artonåringar på den tiden.”

Nog har det hänt en hel del, inte minst på jämställdhetens område, på de 59 år som gått sen dess.

Magnus Lindvall

Missionskyrkans arkiv