Vitryssland

Observera

Denna text publicerades första gången den 5 mars, 2013. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Gudstjänst i Koloditsi nära Minsk.
Gudstjänst i Koloditsi nära Minsk.

Nyligen var jag några dagar i Vitryssland. Vi var tre från Sverige och besökte ett antal människor inom den Baptistunion som vi har goda kontakter med. Bland annat var vi med på ett par gudstjänster, som var mycket inspirerande. Vi fick också se en del av kyrkans sociala verksamhet. Vi mötte ett antal diakonala medarbetare, som gör fantastiskt arbete bland, människor som är utsatta på olika sätt. Vi besökte även lägergården nära staden Kobrin, där man under sommaren ordnar läger för barngrupper. Ifjol var där över 1000 barn. Där finns även ett ålderdomshem, som har en mycket god omsorg och som är ganska unik i landet.

Jag fick också kort möta rektorn på Teologiska Seminariet. Vi samtalade lite om det samarbete de har med vår gemensamma systerkyrka i Estland, där vitryssarna hjälper till att utbilda rysktalande pastorer. Ett behov som länge funnits om som nu tillgodoses genom detta samarbete.

För mig var det första gången i detta land, som tycks vara ganska okänt trots att huvudstaden Minsk ligger mindre än två timmar bort från Stockholm med flyg. Jag fick lära känna en entusiastisk och engagerad kyrka som vill vara en god kraft i samhället samtidigt som man förkunnar det glada budskapet för människor som behöver det.

/Gerard Willemsen