Publicerat 

Vitryssland

Vitryssland

Baptistunionen i Vitryssland och de barmhärtighetssystrar  som kommer i kontakt med barnhem, familjehem, hem för funktionshindrade, sjukhus, fängelser, alkoholrehabilitering och skolor. 

 

Ge en gåva

Baptistunionen i Vitryssland har ett omfattande socialt arbete. Det finns väldigt många som har problem med alkohol eller droger. Här försöker kyrkan att hjälpa på olika sätt. Bland annat arbetar man med kvinnor som finns tvångsintagna och lever under svåra omständigheter och isolerade från omvärlden. Man inriktar sig också på barn från dysfunktionella familjer samt föräldralösa barn som finns i barnhem.  Kyrkan ger dem viss utbildning men försöker också hitta familjer som vill ta emot dem.

Inom Equmeniakyrkan finns det ett nätverket för Vitryssland som kanaliserar den största delen av sitt arbete genom Baptistunionen i Vitryssland och de barmhärtighetssystrar som många församlingar i nätverket understödjer. Systrarna kommer i kontakt med barnhem, familjehem, hem för funktionshindrade, sjukhus, fängelser, alkoholrehabilitering och skolor.

Baptistunionen i Vitryssland har 312 kyrkor och 13880 medlemmar

 

Baptistunionen i Vitryssland har ett omfattande socialt arbete. Det finns väldigt många som har problem med alkohol eller droger. Här försöker kyrkan att hjälpa på olika sätt. Bland annat arbetar man med kvinnor som finns tvångsintagna och lever under svåra omständigheter och isolerade från omvärlden. Man inriktar sig också på barn från dysfunktionella familjer samt föräldralösa barn som finns i barnhem. Kyrkan ger dem viss utbildning men försöker också hitta familjer som vill ta emot dem.

I samarbete med Equmeniakyrkan anordnar baptistunionen också läger för utsatta barn,  i Vitryssland. Ofta från familjer med små ekonomiska resurser, som drabbats av Tjernobylkatastrofen..

 

 

Hiv och aids är ett annat område som kyrkan arbetar med. Det handlar om förebyggande arbete och om information. Man ordnar bland annat kurser för pastorer, som lär sig hantera människor som är hiv-positiva. Fortfarande finns mycket okunskap, diskriminering och stigmatisering som kyrkan genom utbildning vill motverka.

Belarus-flag-300x150

Namn: Рэспубліка Беларусь – Respublika Belarus (Republik Vitryssland)
Statsskick: Republik
Huvudstad: Minsk
Självständighet: 1991
Yta: 207 595 km2
Befolkning: 9 457 500 (2012 folkräkning)
Valuta: Vitryska rubel
Officiella språk: Vitryska, ryska
Andra språk: 
Folkgrupper: Vitryssar (87%), ryssar (8%), polakker 3% m.fl.
BNI per capita:  2005 USD (källa UNDP) 13 439
Human Development Index: (UNDP) 0,756 ranking 65 (2011)
Religion: Ortodox 48%, katolik 7%, övrigt 4% (2011)

Projekt

Vitryssland

Tjernobylläger