Publicerat 

Vitryssland

Vitryssland

Baptistunionen i Vitryssland har ett omfattande socialt arbete och återkopplingen vi får därifrån är att kyrkan är så tacksamma för att Equmeniakyrkan har stannat kvar som samarbetspartner och stöd. Den sociala nöden är stor, och problemen efter Tjernobyl-olyckan är fortfarande verkliga. Men det ökade förtrycket mot de kristna kyrkorna har gjort att många samarbetsländer har dragit sig ur på grund av svårigheter, därför är det viktigt att vi finns med.

Vi samarbetar med Baptistunionen i Vitryssland och deras barmhärtighetssystrar som kommer i kontakt med barnhem, familjehem, hem för funktionshindrade, sjukhus, fängelser, alkoholrehabilitering och skolor. 

 

Ge en gåva

I samarbete med Equmeniakyrkan anordnar baptistunionen läger för utsatta barn, både i Vitryssland men även i Sverige. Hit inviteras oftast barn från familjer med små ekonomiska resurser, som drabbats av Tjernobylkatastrofen. Sommaren 2019 är det dags igen, då anordnas det tolfte lägret för barn som kommer från Tjernobyldrabbade områden i Vitryssland. Lägret har sin utgångspunkt på Lärsätersgården utanför Kolsva i Västmanland. Här kommer ett 30 barn i åldern 8-12 år att få uppleva tre härliga sommarveckor i Sverige. Det blir tre veckor fyllda med upplevelser, näringsrik mat, mycket frukt, många kramar och mycket lek i en miljö fri från radioaktivitet.

Samtidigt får närmare 1 000 barn möjlighet att vistas på läger under två veckor i Kobrin, Vitryssland. De får vara med i olika aktiviteter och de får medicinsk kontroll och tandvård. Lägret stimulerar barnen och gör dem mer harmoniska. Vistelsen utanför det radioaktiva området stärker deras immunförsvar så att de håller sig friskare under resten av året.

Här kan du se en film från sommarlägret i Kobrin 2009

 

I Vitryssland finns väldigt många som har problem med alkohol eller droger. Här försöker kyrkan att hjälpa på olika sätt. Bland annat arbetar man med kvinnor som finns tvångsintagna och lever under svåra omständigheter och isolerade från omvärlden. Man inriktar sig också på barn från dysfunktionella familjer samt föräldralösa barn som finns i barnhem.  Kyrkan ger dem viss utbildning men försöker också hitta familjer som vill ta emot dem.

Hiv och aids är ett annat område som kyrkan arbetar med. Det handlar om förebyggande arbete och om information. Man ordnar bland annat kurser för pastorer, som lär sig hantera människor som är hiv-positiva. Fortfarande finns mycket okunskap, diskriminering och stigmatisering som kyrkan genom utbildning vill motverka.

Inom Equmeniakyrkan finns det ett nätverket för Vitryssland som kanaliserar den största delen av sitt arbete genom Baptistunionen i Vitryssland och de barmhärtighetssystrar som många församlingar i nätverket understödjer. Systrarna kommer i kontakt med barnhem, familjehem, hem för funktionshindrade, sjukhus, fängelser, alkoholrehabilitering och skolor.

Baptistunionen i Vitryssland har 312 kyrkor och 13880 medlemmar

 

 

 

 

 

Belarus-flag-300x150

Namn: Рэспубліка Беларусь – Respublika Belarus (Republik Vitryssland)
Statsskick: Republik
Huvudstad: Minsk
Självständighet: 1991
Yta: 207 595 km2
Befolkning: 9 457 500 (2012 folkräkning)
Valuta: Vitryska rubel
Officiella språk: Vitryska, ryska
Andra språk: 
Folkgrupper: Vitryssar (87%), ryssar (8%), polakker 3% m.fl.
BNI per capita:  2005 USD (källa UNDP) 13 439
Human Development Index: (UNDP) 0,756 ranking 65 (2011)
Religion: Ortodox 48%, katolik 7%, övrigt 4% (2011)

Projekt

Vitryssland

Sociala fonden

BUDGET: 45.000