Volontär i Ryssland

Observera

Denna text publicerades första gången den 1 november, 2011. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Sedan några veckor finns Hanna, Jonatan och Lisa i Asbest i södra Ural. De är där främst med uppgift att arbeta med engelskundervisning. Kunskaper i engelska är både eftertraktade och viktiga för människorna, och genom att erbjuda detta hjälper kyrkan unga människor samtidigt som man skapar nya kontakter gentemot samhället runtomkring.

Dessa tre svenska unga människor finns i Asbest (se bild) via Missionskyrkans volontärprogram, som ger både unga och äldre möjligheter att arbeta ideellt med missionsuppdraget antingen i Sverige eller i något annat land. Församlingarna i Asbest och Jekaterinburg (där de också jobbar en dag i veckan) är mycket glada för den hjälp man får på detta sätt.

De tre Rysslandvolontärerna har bloggat en del på Volontärbloggen som du hittar i menyn längst upp under ”Missionskyrkans bloggar”. Deras senaste inlägg hittar du här, där de berättar om hur vardagen ser ut i deras liv just nu.

Ryssland är inget land där man kan ha svenska missionärer – man får inget visum för det som läget är idag – men genom en korttidsinsats kan man ändå på plats ge ett stöd till församlingarna där. Missionskyrkans riksevangelist Göran Holmberg har ett särskilt ansvar för arbetet i Ryssland och finns där ett antal gånger per år för att jobba med olika projekt. Flera andra är också inblandade i projekten.

Ryssland är inget enkelt land att arbeta i. Men det är ett stort land med enorma möjligheter. Missionskyrkan samarbetar med Russian Church och Christians of Evangelical Faith RCCEF i framför allt regionerna Sverdlovsk, där Asbest och Jekaterinburg ligger, och i Baskortistan, båda regioner i södra Ural, men även ibland på annat håll.

Gerard Willemsen
Regionsekreterare för Asien och Europa