Wiborn: Lagrådsremissen skapar oro för kyrkorna kring framtiden

Så fick vi möjlighet att leva helgdag även annandag pingst som i den svenska evangelieboken har rubriken ”Andens vind över världen” och texter som talar om hur Gud tar bort stenhjärtat för att ge ett hjärta av kött och att Gud ger Anden utan att mäta. Ingenting nytt under solen, skriver predikaren. Så verkar det vara.

För ett par veckor sedan släpptes lagrådsremissen med nya villkor för statligt stöd till trossamfund och civilsamhället med planen att riksdagen fattar beslut efter valet för att lagen ska träda i kraft 1 januari 2023. Det finns mycket att säga om lagrådsremissen som om den går igenom skapar mycket administrativt arbete för trossamfunden och omöjliggör statligt stöd för ett flertal av de trossamfund som är unga i Sverige, men med lång historia på andra håll i världen.

Detta skriver biträdande kyrkoledare Karin Wiborn om i veckans Perspektiv.

Varje vecka skriver våra kyrkoledare Lasse Svensson, Karin Wiborn, Joakim Hagerius och Equmenias generalsekreterare Carin Dernulf om frågor som de tycker är viktiga just nu under rubriken Perspektiv i tidningen Sändaren.