Xinjiang, 130 år och framåt

I dagarna är det i media mycket fokus på Kina och också det uiguriska folket. Samtidigt för nästan precis 130 år sedan, den 30 januari 1892, anlände Nils Fredrik Höijer (1857-1925) tillsammans med Johannes Avetaranjan (1861-1919) och armeniern Mnatsakan till Kashgar i västligaste Kina. Detta blev början på Missionsförbundets arbete bland uigurer och andra i det område som då ofta kallades Östturkestan, men som redan på 1820-talet fick det officiella namnet Xinjiang.

Höijer hade inget visum och lämnade Kashgar tillsammans med Mnatsakan redan efter en vecka, och Avetaranjan blev ensam kvar.

Avetaranjan föddes som Mehmet Shükri i en muslimsk familj i Turkiet men tog som kristen namnet Johannes Avetaranjan. Han blev kvar i Kashgar till 1897 men arbetade till sin död med bibelöversättning till uiguriska på olika platser i Europa. Idag finns ett fåtal kristna uigurer i Xinjiang.

För Equmeniakyrkan är engagemanget för uigurer inte bara historiskt utan vi fortsätter på olika sätt stödja arbete bland uigurer och för deras sak.