Bön för Belarus

Enligt vår förbönskalender ber vi särskilt för Belarus v. 46.

Den här veckan ber vi särskilt för Belarus och vi vill börja med att säga ett stort tack för de gåvor som gjorde det möjligt att även i år genomföra sommarläger på lägergården Zhemchuzhinka ”Lilla Pärlan” i sydvästra Belarus!

Malin Akervall från Equmeniakyrkans Belarusnätverk skriver så här:

”Det blev fem läger för totalt 443 barn som fick en välbehövlig paus från vardagens bekymmer. På grund av pandemin var lägren lite kortare än vanligt och mellan varje läger fanns det flera dagar som gav tid till ordentlig städning. Lägerledarna testades för covid-19 både före och efter lägren, ingen smittades! En stor andel av barnen kom från familjer som vanligtvis inte går till kyrkan. Det var många barn från stora familjer, barn med bara en förälder och barn med olika funktionshinder. De kom från olika delar av landet, en del från huvudstaden Minsk och deras lägervecka gjorde att de inte behövde se allt som hände där efter presidentvalet. Som vi har hört i media har det efter valet den 9 augusti där den sittande presidenten än en gång utropade sig till vinnare har det varit oroligt i landet, särskilt i huvudstaden. Varje söndag sker stora fredliga demonstrationer som möts av polis och militär som försöker slå ner protesterna med våld och gripanden.

Även i Belarus ökar antalet som är smittade av Covid-19. När det är svårt att få vardagen att gå ihop med den låga lön de får i vanliga fall, då är det svårt att stanna hemma från arbetet vid minsta symptom. Pandemin gör det också svårt för våra barmhärtighetssystrar och -bröder att arbeta. Vissa institutioner har stängt för besökare, och de som arbetar bland infektionskänsliga barn kan inte mötas som vanligt. Men de kämpar på ändå genom telefonkontakt och sociala medier. Andra systrar och bröder fortsätter sitt arbete så gott det går, men med större försiktighet för att inte sprida smitta.”

Volontära diakoner kallas för barmhärtighetsystrar av baptistunionen i Belarus. De reser runt till socialt utsatt i privata hem, både till barn, vuxna och äldre, och på sommaren hjälper de till på de stora lägren som anordnas av kyrkan på olika platser. Det började med bara kvinnor, därav namnet. De får stöd från Sverige, men många får också ett visst stöd genom att de blir familjehem, storfamiljer istället för att barnen hamnar på ”barnhem” och andra institutioner, vilket är av sämre kvalitet i Belarus. Många har 8-10 barn, sina egna och ”adoptivbarn”.  Några har annat arbete bredvid, andra har inget jobb. De är hemliga, för det är olagligt att förkunna och dela Guds ord i hemmen.

Baptistunionen i Belarus ber för landet och situationen varje dag kl. 9 på morgonen och kl. 21 på kvällen (kl. 7 och kl. 19 svensk tid, två timmars förskjutning på grund av att vi har bytt till vintertid/normaltid). Var gärna med i bön!

Här kan ni se en video från sommarens läger:

Posted by Христианский Лагерь Жемчужинка on Wednesday, September 23, 2020

Cecilie BS Larsen,
Eurasiensamordnare