Bön för Kina

Enligt vår förbönskalender ber vi särskilt för Kina v. 3.

Syster Zeng är en av de nya eleverna på Zhong Nan Teologiska seminariet i Wuhan.

Hennes mamma har varit kristen sedan hon var liten flicka. När Zeng var 6-7 år gammal såg hennes mamma ett upplyst kors och drogs till en kyrka nära hemmet. Sedan dess har Zeng haft en positiv känsla för kyrkan. Hennes mamma har under många år varit ledare i en församling. Mamman delade ofta evangeliet med henne när hon var yngre men i skolan fick hon undervisning i ateism, kom då på avvägar från Gud och tappade tron.

Zeng studerade på Wuhan Musical College. Efter examen från college startade hon ett företag som sålde pianon och tog emot pianoelever. Hon var framgångsrik och tjänade bra men så drabbades hon av en lång rad av händelser såsom olika sjukdomar. När hon blivit bra från en sjukdom så kom nästa och så pågick det. I början av året förlorade hennes företag alla sina intäkter så när hon inte längre kunde betala hyran var hon tvungen att stänga ner företaget. Hennes mamma övertygade henne om att sätt sin tilltro till Jesus. Zeng visste inte nu vad hon skulle göra med sin framtid men då gav hennes mamma rådet att följa Jesus och be Gud vägleda henne. Eftersom hennes mammas församling verkligen behöver någon som spelade piano, och att hon var en professionell pianist och sångare, uppmanade pastorn henne att tjäna Gud med hennes gåvor. Hon sa att hon inte kan tjäna Gud på ett bra sätt om hon inte vet mer om Gud. Därför sa hon att hon ville lära sig mer så att hon kan tjäna Gud väl. Hennes mamma var glad och föreslog att hon kunde studera på Zhong Nan Teologiska seminariet i Wuhan. Zeng ville det så hennes mamma kontaktade Jenny, en av rektorerna, och frågade hur hon skulle kunna börja studera på seminariet. Jenny berättade att seminariet antar nya elever om bara två dagar. Zeng bestämde sig omedelbart att ansöka. Det tog en dag att registrera sig till antagningsprovet så hon hade bara en dag för att förbereda sig för att ta det. Det slutade med att seminariet antog henne som seminarieelev.

Jenny tycker att det är ett fantastiskt vittnesbörd. På två dagar förändrade Gud hennes hjärta och ledde henne att ge sig själv till att tjäna Gud. Hon är övertygad om hennes liv kommer att bli förvandlat.

Zhong Nan Teologiska seminariet i Wuhan firade 35 års jubileum det gångna året men något firande blev det inte. I stället har de haft ett tufft år då de tvingats hålla stängt stora delar av året och kunde därför inte under tre månader betala ut några löner till sina anställda. Equmeniakyrkans stöd tillsammans med flera andra givares bidrag var därför extra viktigt det här året. Sedan den 30 november är man igång med undervisning av nya elever. Man har 103 elever som just nu läser en högskoleexamen och 50 elever till som är del av ett program för frivilligt. I år har de fått tillstånd av myndigheterna att ta in 50 nya elever och lika många nästa år. Man har ansökt om att få starta flera kortare specialkurser i t.ex. musik som löper från tre månader till två år.

Be för Teologiska seminariet i Wuhan, för de eleverna och för medarbetarna. Be att de får öppna de ska få öppna upp nya program för fler elever.     

Stefan Emilsson,
Asiensamordnare  

Zhong Nan Teologiska seminariet i Wuhan