Bön för Nicaragua

Enligt vår förbönskalender ber vi särskilt för Nicaragua v. 42.

Kristet ledarskap, evangelisation, försoningens teologi, Moravakyrkans konstitution och stadgar, Moravakyrkan i Nicaraguas historia och sist men absolut inte minst musik står på schemat när pastorer och församlingsledare inom Moravakyrkan i Nicaragua nu samlas till fortbildning. Nu? Ja, vecka 42 och 43 i samhället Raiti som ligger utmed floden Rio Coco som utgör gräns mellan Nicaragua och Honduras.

Under ett drygt år har det varit uppehåll för fortbildningsprogrammet. Detta pga den interna konflikt som tog fart i början av 2019. Konflikten är inte löst. Utbrytargruppen fortsätter att dagligen förtala, sprida lögner och hota den del av kyrkan som inofficiellt kallar sig för Unitas Fratrum. Världsmoravasamfundet erkänner Unitas Fratrum som Moravakyrkan i Nicaragua. Equmeniakyrkan fortsätter att samarbeta med just Unitas Fratrum och finansierar bland annat fortbildningsprogrammet för pastorer och församlingsledare. 

I november förra året valde Unitas Fratrum – Moravakyrkan i Nicaragua ny kyrkoledning. Under första halvan av 2020 har de besökt församlingar och tagit fram planer för hur de vill arbeta i den akuta och svåra situation som de befinner sig i. Sedan slog coronan till i landet i maj – juli och det drog ut lite på tiden innan de kunde komma igång med de planerade aktiviteterna. Initiativ till försoning med utbrytargruppen är en prioritet. Hittills har dessa initiativ inte gett önskat resultat. Det ska också ärligt sägas att flera i Moravakyrkan i Nicaragua har svårt att tänka på försoning. Såren – fysiska och psykiska – är fortfarande öppna. Därför är fortbildning för församlingsledare och pastorer också en prioritet. Förutom att få ny och fördjupad kunskap, så blir kurserna en möjlighet att berätta om sina sår, dela dem, lyssna till varandra och då kan en läkningsprocess börja.

De församlingsmedlemmar, församlingsledare och pastorer som har kastats ut av utbrytargruppen samlas nu i mycket enkla kyrkor. Under ett hus som är byggt på pålar eller under ett plåttak som hålls upp av träpålar. Där har passionen för evangelisation tagit ny fart och glädjen är stor. 

I fredags började fortbildningsprogrammets lärarteam resa till Raiti. Först två dagars resa på väg. I söndags började de sin resa på floden Rio Coco. Den tar också två dagar, minst. Kyrkoledare Evenor Ismael syns i vit kortärmad skjorta på båda fotona. I båten ser ni också Rosa Sam som sitter bakom Evenor. Rosa samordnar fortbildningsprogrammet. Om ni vill följa deras resväg, sök efter Puerto Cabezas – Managua – Wiwili – Raiti.

/ Ulrika Morazan
Latinamerikasamordnare