Bön för skapelsen

Vi lämnar Skapelsetid, som är ett världsvitt initiativ bland samfund att uppmärksamma skapelsen, men fortsätter ständigt att be för skapelsen. Karin Wiborn, biträdande kyrkoledare, har skrivit en bön som inspiration. Var gärna med och be!

Lovad vare du, Gud för skapelsens skönhet och ekosystemets finurliga logik. Tack för daggmaskens arbete i jorden och för bin och getingar som förutsätter äpplen och päron. Tack för träd som blir till lungor i våra städer och som är hem för oändligt med småkryp. Tack för löven som lägger sig till rätta på marken för att åter bli jord.

Ja, lovad är du Gud, som gett oss jordens grödor och dess skönhet. Tack för hav, sjöar, skogar och berg för fascination, lek och läkedom.

Vi hör skapelsen sucka och våndas i den tid som är vår. Förlåt oss orätt mot medmänniskor. Förlåt oss orätt mot naturen.

Jesus Kristus, ditt liv, död och uppståndelse är också vår. Hjälp oss att likt dig räta krökta ryggar, dela med andra det vi har och söka rättvisa för alla människor, barn, kvinnor och män över hela din jord.

Heliga Ande, blås på oss förändringens vindar för omställning så att hela livet och hela skapelsen kan bestå. Låt rätten välla fram för människor, gråsuggor, torskar, älgar, öknar och regnskogar.

Ja, lovad är du, Gud, som vill din skapelse väl från evigheters evigheter och alltid.

I Jesu Kristi namn

Amen