Bön för Spanien

Enligt vår förbönskalender ber vi särskilt för Spanien v. 49.

Varför Spanien? – En ständig fråga när det kommer till vårt internationella missionssamarbete.

Europa är kanske det området som på många vis är mest beroende av mission då det idag är stor okunnighet om vem Jesus är och vad kristen tro egentligen handlar om. Människor avvisar något man tror man känner till, samtidigt som man inte har en aning om vad det faktiskt handlar om. Många är av tradition medlemmar i olika kyrkor och församlingar, men saknar erfarenheten av  en personlig relation med Jesus. Vi tror vi vet, men Europa behöver överraskas!

Men varför då just Spanien, av alla länder i Europa? Och varför vi här i Sverige? Kanske därför att Spanien och Sverige har mer gemensamt än vad vi tror, och just därför har ett ömsesidigt behov av att lära av varandra.

För det första  är våra två länder de mest sekulariserade länder i Europa. Utöver det har vi har även mycket migration till våra länder, Spanien från Latinamerika och Marocko, Sverige från mellanöstern och östra Europa. Det innebär en stor glädje, men även en utmaning i vårt församlingsarbete. I detta kan vi här i Sverige och våra syskon i Spanien ha mycket att lära av varandra om integration och inre mission i ett ömsesidigt arbete inom församlingsutveckling.

Hur når man människor i ett samhälle där de flesta, som här i Sverige, har lämnat kyrkbyggnaderna och endast vistas där vid de stora högtiderna? Kan vi mötas på andra sätt? Runt caféborden på et fik när gatorna börjar fyllas efter siestan? Kan man samlas till bibelsamtal i kyrkans second-handshop?  Det och annat är frågor som vi tillsammans med FIEIDE, (Federation av Oberoende Evangeliska Kyrkor i Spanien) samtalar om och ber för. Ett arbete för att få upp ögonen för det samarbetet vi kan få till mellan våra två sekulariserade länder. Mycket händer mellan de vänskaper som har börjat växa fram mellan församlingar här i Sverige och i Spanien, genom stöd till pastorer i Altea/Benidorm och Cunit och inte minst genom våra missionärer som arbetar med församlingsutveckling i Sanlúcar de Barrameda i södra Spanien. Ett framtida projekt vi ber för är församlingsplantering i samarbete med FIEIDE i den stora regionen Extremadura mellan Madrid och portugisiska gränsen där det bor 1,5 miljoner människor, men antalet aktiva kyrkobesökare är  endast några få procent

Ska vi nöja oss med att säga att Europa är en kristen kontinent, så här behövs inte mission? Då måste nästa fråga bli: Har människor i Europa egentligen fått höra budskapet om friheten i Kristus? Ingen får gå miste om möjligheten till et personligt möte med Jesus Kristus. Inte ens människorna  i ”det redan kristna” Europa och Spanien!

Cecilie BS Larsen,
Eurasiensamordnare