En krock i advent

Observera

Denna text publicerades första gången den 21 december, 2010. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Varje tisdagmorgon är det andakt på Tegnérgatan 8 i Stockholm, där jag har mitt kontor. Förra veckan var jag en av de ansvariga för vår andakt här.

Det är en härlig tid nu med alla ljus som tänds, med sångerna som sjungs, med krubban som görs iordning och med bibeltexterna som läses. Det borde vara en tid full av lycka och förväntan. Det är det för mig, men samtidigt blandas lyckan och förväntan med sorg.

För ett år sedan offentliggjordes Kairos Palestina, ett budskap från kristna palestinier till andra kristna palestinier, till andra palestinier, till israeler, ja till hela världen. Budskapet berättar om hur dessa kristna palestinier ser på sin verklighet idag, men också på vad Bibeln säger till dem om dagens situation och om framtiden.

I förra veckans andakt på Tegnérgatan 8 sjöng vi nya sånger (Brukssånger) och psalmer och mellan dessa läste jag delar av Kairos Palestina.

Det tog tag i mig.  Jag sjöng om Betlehem och om fridens furste som kommer. Men hur är Betlehem idag? Finns det frid där?

Jag känner lycka och förväntan inför Advent och Jul. Jag känner sorg inför Advent och Jul.

(Läs gärna Kairos Palestina på deras egen hemsida eller beställ den svenska boken med samma dokument från Bilda.)