En söndag i en regional kyrkoledares liv

Bland det bästa i mitt jobb som regional kyrkoledare är att jag nästan varje söndag har förmånen att besöka någon av våra 165 församlingar för att fira gudstjänst och möta trevliga människor. I söndags skulle jag till Vesene, en liten ort som ligger mitt på landsbygden i Herrljunga kommun. Jag fick emellertid stiga upp redan 6.30 för att hinna i god tid till gudstjänsten som började kl 10. Tänk om man ändå kunde ligga kvar i sängen, suckade jag lite smått när jag satt och åt frukost. Jag tyckte allt lite synd om mig själv när jag tänkte på alla som hade sovmorgon.
Det första jag hör när jag kör upp framför kyrkan är en underbar lovsång som direkt påverkar mitt sinnestillstånd. Den kom från en kör av 13-15 tjejer som höll på att öva inför gudstjänsten. När väl gudstjänsten är igång presenterar ledaren den ganska nystartade kören. Vi heter His Voice för vi önskar vara Jesu röst för människor, sa hon. Hon ber kören vända sig mot korset och säger till församlingen: Vi vill vara vända mot Jesu kors med våra liv och vill peka på det med vår sång. Så börjar de unga tjejerna sjunga med en sådan kraft, glädje och innerlighet att all den trötthet och seghet jag känt på morgonen sveps bort.
Min predikan handlar om Maria som tog sig tid att sitta vid Jesu fötter för att lyssna. Jesus sa att hon valt det allra nödvändigaste i livet, något som inte ska tas ifrån henne. Jesus ger oss människor alltså något som består och som ingen kan ta ifrån oss. Hans kärlek! Och det är när vi likt Maria söker oss nära honom som våra liv kan förvandlas, formas och fyllas av hans kärlek.
När så tjejerna sjunger ”Din närhet är himlen för mig” känner jag en glädje och tacksamhet stiga upp inom mig över att det finns Maria-själar även i vår tid. Efter gudstjänsten vänder jag uppiggad och inspirerad hemåt igen. Det finns hopp för vår kyrka och för vårt land!
Tomas Hammar