Engagemang mot ungdomsarbetslösheten på Kyrka Arbetslivs höstmöte

Nätverket Kyrka Arbetsliv i Samverkan hade 3-4 oktober sitt årliga höstmöte. Denna gång i Jönköping med temat Unga utanför arbetslivet – ett gemensamt ansvar.

Observera

Denna text publicerades första gången den 17 oktober, 2012. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Nätverket Kyrka Arbetsliv i Samverkan hade 3-4 oktober sitt årliga höstmöte. Denna gång i Jönköping med temat Unga utanför arbetslivet – ett gemensamt ansvar.

Åke Nordqvist

Höstmötet var förlagt till Södra Vätterbygdens folkhögskola och den lokala planeringsgruppen för höstmötet leddes av Åke Nordqvist som i många år arbetat som arbetslivspastor i Svenska Missionskyrkan.

Moderator under dagarna var Johan Sundqvist.

Förutom nätverket Kyrka – Arbetsliv fanns många medarrangörer med, Ungdomsstyrelsens Temagrupp Unga i Arbetslivet, Jönköpings kommun, Arbetsförmedlingen, Regionsförbundet, Företagarna, Svenskt Näringsliv, Hela Människan, ABF, Sensus, Bilda med flera. Det var mycket roligt att vi kunde mötas från så många olika sammanhang – totalt ett hundratal deltagare fanns på plats under dessa två dagar.

Arbetslösheten i Sverige är stor och bland gruppen av arbetslösa finns ett stort och växande antal unga. Vad gör arbetslösheten med en ung människas liv? Hur kan vi skapa möjligheter för unga att komma in i arbetslivet? Hur kan vi förändra och påverka?

Dessa och många fler frågor diskuterades och vi fick lyssna på flera goda föreläsningar, samtala och dela erfarenheter från olika arbetslöshetsprojekt.

Malin Nyman, från Psykologerna i Centrum, en av föreläsarna, talade om Ungas psykiska hälsa. Arbetslösheten gör att självkänslan snabbt går i botten, problem med sömnstörningar och depressioner är vanligt. Att arbeta med unga i denna situation handlar om att kunna skapa kontakt och anknyta och framför allt ha tid att SE och LYSSNA , locka fram drivkrafter och de ungas egna talanger och vilja.

Peter Håkansson, Fil dr i ekonomisk historia, talade om nätverk och ungdomsarbetslöshet. Finns det ngt samband? Enlig hans forskning minskar sannolikheten för arbetslöshet med 80% om du är med i en förening och finns i olika sammanhang. Socialt kapital, dvs ha ett stort socialt nätverk är A och O. Ett nätverk där inte alla är i samma situation eller samma ålder.

Vi fick också ta del av arbete från flera projekt med inriktning på att skapa möjligheter för unga att komma in i arbetslivet.

Hur kan vi i kyrkorna bidra?

På konferensen fanns representanter från flera församlingar och organisationer med.

Här nedan kan ni läsa om flera goda exempel på hur vi i kyrkan kan finnas med i samhället och göra skillnad! Läs och bli inspirerade!

GislavedsteametFrån Centrumkyrkan I Gislaved:

I det företagstäta Småland, där det ofta funnits gott om arbetstillfällen och arbetslösheten ofta varit lägre än i övriga landet, ligger Gislaved. Efter krisen 2008-2009 har situationen förändrats och här finns nu en arbetslöshet som är större än någonsin. Industrierna i bygden har sedan 2009 varit tvungna att varsla många anställda, och som ett led i att förebyggande rädda produktionen vid ev kommande varsel, har många företag investerat i ny utrustning och nya maskiner, som nu utför delar av det jobb man tidigare hade anställd personal till.

Arbetslösheten, och framför allt ungdomsarbetslösheten, har i samband med detta nått höga siffror. Gislaved ligger för tillfället bland de högsta i Jönköpings län med en arbetslöshet på 9 %, och bland unga 18-24 år på ca 21 %.

Gislaveds Frikyrkoförsamling samarbetar med Arbetsförmedlingen, för att göra vad man kan för att bidra till att sänka arbetslösheten i Gislaveds Kommun. Genom att vara anordnare för Fas 3 placerar arbetsförmedlingen långtidsarbetslösa i praktik på Café Holmen. Detta började i Hela Människans regi våren 2010, då några styrelsemedlemmar där såg behovet i samhället, samt hade resurser att dra igång en ny verksamhet. Stefan Curenstam från Gislaveds Frikyrkoförsamling, var den som först höll i verksamheten, men lämnade sedan över till nuvarande handledare Emanuel Larsson hösten 2010.

Syftet med verksamheten var inte bara att ge bröd för dagen, utan att ge människor som lever i ett utanförskap, en mer långsiktig lösning, De behöver tider, rutiner och känslan av att vara behövd. Arbetslösheten är så destruktiv för människor, och för många blir det en negativ spiral av ensamhet, dålig självkänsla som i sin tur leder till depression osv.

Café Holmen håller till i Gislaveds Frikyrkoförsamlings sommarhem Holmen. Från att församlingen för något år sedan bara haft mycket begränsade öppettider och verksamhet, har Café Holmen nu öppet alla dagar i veckan.

Café Holmen har ca 10 st som befinner sig i Fas 3. I Fas 3 ingår de som varit arbetslösa längst, och som har svårast att komma ut på arbetsmarknaden av olika skiftande anledningar. När man kommer in i Fas 3 ska man vara i daglig aktivitet för att få sin ersättning från arbetsförmedlingen. Det ska vara uppgifter som ingen annan anställd gör, de får inte ersätta någon ordinarie anställning. Arbetsuppgifterna för dessa personer, som har Café Holmen som sin aktivitet, är väldigt varierande. De finns med i servering, trädgårdsskötsel, fastighetsskötsel ute och inne. Husen på tomten har målats om och upprustats både invändigt och utvändigt, blommor planteras och sköts om, rensning av gräs och sly mm.

Handledare är Emanuel Larsson som är anställd av Gislaveds Frikyrkoförsamling: ”Det är så roligt att jobba med detta! De som vi jobbar med på Holmen kommer från olika håll i världen. Här får vi som församling finnas med och göra det vi är kallade till! Vi möter människor som lever i ett utanförskap, som är sjuka, ensamma och inte attraktiva på arbetsmarknaden. De kommer från olika sammanhang och länder, bland annat från krigshärjade länder som Kosovo, Bosnien, Somalia och Afghanistan. Det är en grupp individer med olika behov, där gruppen är viktig, men där arbetet anpassas efter var och ens förmåga. Det viktiga i arbetet är att se varje individ, och låta dem få känna sig sedda och bekräftade var för sig, men också att känna sig efterfrågad genom att ha en uppgift, en plats i en grupp. Att vi har olika religion hindrar oss inte från samtal om tro och tillhörighet – snarare är det en ingång till det djup och den tro vi har med oss i vardagen.”

I församlingen finns det fler som arbetar med arbetslösa. Martina Curenstam är en av dem. Hon har tidigare varit pastor och föreståndare i Gislaveds Frikyrkoförsamling, men har nu valt att ta en time-out. Istället jobbar hon nu på Arbetsmarknadsorganisationen i Gislaveds Kommun som Ungdomscoach/praktiksamordnare för arbetslösa ungdomar mellan 18-24 år. Hennes arbetsuppgifter är att hjälpa ungdomar att komma vidare ut i arbetsmarknaden. Många av dem hon möter har aldrig varit ute i anställning, knappt ens på praktik. Utmaningen är att skapa kontakter och relationer ute på arbetsmarknaden, och få företagen att ta sitt sociala ansvar för dessa arbetslösa ungdomar.

”Det är inte en enkel arbetsuppgift, men, det är inspirerande att jobba med ungdomar, att hjälpa dem vidare i livet, en liten bit till. Att möta en ungdom, och få följa med i tankarna vidare till studier, eller följa en ungdom ut på praktik som senare leder till anställning är otroligt roligt! Jag har en tavla på kontoret som jag använder mig av i samtal för att hjälpa dem att själva hitta sin inre glöd, som föreställer ett sprucket krus med en värdefull skatt inuti. Den tavlan är bilden för de människor vi möter idag, som är arbetslösa och som har fått sig en och annan smäll, så livet spruckit… Det gäller att hitta det värdefulla hos dem, som finns där inuti dem själva, och hjälpa dem att se det. ”

Med på Höstmötet i Jönköping var Lotta Ström, styrelseledamot i Gislaveds Frikyrkoförsamling, samt ungdomsledare Johannes Gruvberger. Båda blev inspirerade att verkligen finnas till för och att göra vad man kan för de som är arbetslösa idag!

Martina Curenstam, martina@curenstam.se

Emanuel Larsson, emanuel.larsson@loftsgarden.net

 

Från Hela Människans projekt ” I’m moving on”
En modell för att göra en insatts för målgruppen arbetslösa unga vuxna. 

Petra ÅströmMålgruppen var unga vuxna i åldern 17 -25 år. Projektet startade sitt pilotår augusti 2011 på tre Hela Människan enheter landet. Deltagande enheter var Café Deed i Örebro, Hela Människan RIA i Enköping och Öppen gemenskap i Umeå.

Övergripande mål med projektet var ”Att projektet bidrar till att öka gruppen ungdomar i arbete eller studier och minska utanförskapet”. Målet med pilotåret var att utforma en modell och en metod att arbeta med målgruppen inom ramen för organisationen. Närmsta samarbetspart på alla orter var Arbetsförmedlingen lokalt.

Modellen innefattade 2 processomgångar/år/enhet. Varje processomgång omfattade 16 veckor. 1 coach var ansluten till varje enhet och denne tog emot 10 -12 ungdomar/processomgång.

Processomgångarna innehöll 10 veckor gemensam utbildningsdel med arbete i grupp samt individuella coachnings samtal. De 6 sista veckorna i processen innehöll arbetsplatspraktik med tydligt syfte samt gemensamt avslutande trepartsamtal med ungdom, ungdomshandläggare på arbetsförmedling och coach.

I utbildningsdelen ingick ämnen som Jag, Jag och gruppen, Självkänsla, Mina gränser m.m. Utbildning i grupp varvades med hälsa, studiebesök och besöka av inspiratörer.

Det uppsatta målet vara vid avslutad processomgång att 33,3% av deltagarna skulle gå till arbete, 33,3 % till studier eller längre arbetsplatspraktik och 33,3% skulle lämna ”I´m moving on” med en tydlighandlingsplane. Mål som nåddes med marginal. Mer finns att läsa i rapporten ”Första året i ”I´m moving on” som kommer att finnas tillgänglig på www.helamanniskan.se från och med 1 november 2012.

Ungdomarna som ingick i projektet hade varit arbetslösa ca 1 år eller mer. Här följer citat från några av deltagarna:

”Programmet har hjälpt mig att hamna ut i livet igen, både inom jobb och socialt liv. Det i sin tur har ökat både min självkänsla och mitt självförtroende.”

”Tänk om alla kunde få gå det här. Det är både roligt och man börjar ju faktiskt
tro att man kan få ett jobb och komma ut i arbetslivet.”

”Starkt stöd från människor som verkligen bryr sig på riktigt. Hjälp att komma ut i livet igen och ge det en andra chans.”

Projektet fortsätter drivas enligt pilotprojektets modell och på de enheter som var med och startade upp ”I´m moving on”. Viljan är att det ska bli en verksamhet som våra enheter och våra huvudmän kan bedriva med lokalfinansiering som en del i att nå en målgrupp som utsätts för fler risksituationer och riskmiljöer än den som befinner sig i ett system. Första projektsamarbetet med Arbetsförmedling som bidrar ekonomiskt beräknas starta i Örebro under hösten. Till årsskiftet byter projektet namn till framSTEG motivation, utveckling, arbetsliv – i Hela Människan, för Hela Människan.

Är du intresserad av att veta mer? Du når Petra Åström projektledare och koordinator för projektet  på 08-691 06 63 eller petra.astrom@helamanniskan.se

 

Från Lambohovskyrkan i Linköping

Larz NetzMissionskyrkan och Svenska kyrkan i Linköping har i stadsdelen Lambohov det gemensamma uppdraget att “föra ut evangeliet och hjälpa människor att leva i tro.” Samarbetet har funnits ända sedan Lambohovskyrkan byggdes för 25 år sedan. Under den tiden har pastorer och präster arbetat sida vid sida utifrån grunden Jesus Kristus (1 kor 3:11).

Sedan åtta år har Lambohovskyrkan haft en arbetslivspastor på Mjärdevi Science park. Mjärdevi består av mer än 350 företag i teknologins framkant. Uppdraget som arbetslivspastor har varit att arbeta med frågor relaterade till existens, relationer och tro. Att föra det goda samtalet och finnas närvarande bland företagen.

Sedan 1 augusti arbetar jag i det arbetet med uppgift att utveckla kontaktarbetet och kyrkans närvaro i Mjärdeområdet.

Kyrkan är traditionellt duktig på kris, sorg och bemötande av människor i de livssituationerna. Där har arbetslivspastorn naturliga ingångar. Den verksamheten är också händelsestyrd. Händer det något dödsfall eller någon annan kris så vet man att ta kontakt med arbetslivspastorn. Det är ett arbete som är betydelsefullt och har arbetats upp över tid.

Utmaningen i en fördjupning av uppdraget som arbetslivspastor handlar om hur kyrkan kan ha betydelse och närvaro på arbetsplatsen mitt i livet där det mesta tycks fungera.

Just nu är jag i samarbete med företag och företagsledare om just dessa frågor. Hur kan kyrkan vara ett bidrag mitt i verksamheten och mitt i livet som ger mervärde åt medarbetarna och som kan vara så viktigt att man kan ge arbetslivspastorn plats och tid mitt i en prestationsintensiv verksamhet. Det är kontakt med HR-folk. idéer om friskvårdsprogram på kristen grund och livskompetens.

Ett viktigt nätverk är den grupp på 35 kristna från olika församlingar med arbetsplats på Mjärdevi som träffas till lunchandakt i kyrkan varannan vecka.  Vi är ofta ett tiotal men sändlistan växer hela tiden. Här kan Lambohovskyrkan få vara en “hylla, insynskyddad, men med utsikt” (L. J. Andersson). En påminnelse om att lägga örat till och våga hoppas på Guds godhet.

Larz.netz@gmil.com Tfn 070-528 46 96

 

Vill du veta mer om nätverket Kyrka Arbetsliv i samverkan gå in på www.kyrka-arbetsliv.se

Du kan också kontakta Inga Johansson, ordförande i arbetsgruppen för Kyrka Arbetsliv.

inga.johansson@gemensamframtid.se, tfn 076-505 31 81