Europeisk samtal om mission

Observera

Denna text publicerades första gången den 30 mars, 2011. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Jag befinner mig denna vecka i lilla Rehe utanför Frankfurt i Tyskland. Där är vi fyra svenskar som deltar i konferensen Join Hands for Mission in Europe, som International Federation of Free Evangelical Churches anordnar. Drygt 100 personer från 22 länder är vi som deltar i seminarier och samtalar om mission i Europa och framför allt om församlingsgrundande arbete. Bland annat finns det tid avsatt där ett antal människor berättar om projekt i de olika länderna. Det finns en del succéberätelser från olika länder som inspirerar och ger nya ideer.

Men jag blev träffat av Manuel Rodriguez från Spanien, president i vår systerkyrka där. Han berättade om två ganska olika församlingsplanteringsprojekt som han var engagerat i. Båda två lyckades inte som man hade tänkt: det blev inga nya församlingar av det. Jag beundrar hans mod att ta upp just dessa i stället för succéerna. Vi behöver höra om alla succéer men vi behöver lika mycket höra detta. Att det faktiskt går att försöka och misslyckas. Att man kan visa sin svaghet. Och att det ändå kan finnas något positivt i det som inte gick. Han funderade med oss vad som gjorde att det inte gick. Kanske någon annan kan undvika liknande misstag. Flera än jag var tacksamma för Manuels inlägg. Den som aldrig försöker misslyckas aldrig. Då är det bättre att försöka och lära av det.

Gerard Willemsen, regionsekreterare Asien och Europa