Idrottsskolan i Kongo Brazzaville

Publicerat 
Hervé, ansvarig för Idrottsskolan samlar samtliga närvarande elever och ledare på för information och uppstart av det nya skolåret.
I Kongo Brazzaville driver Evangeliska Kyrkan en idrottsskola tillsammans med Equmeniakyrkan med stöd från Gothia Cup. Varje år är ett par svenska idrottsvolontärer på plats för att tillsammans med de kongolesiska ledarna idrotta, leka och samtala om livet och hur man lever tillsammans på ett bra sätt. Elin Weman och Olof Lagerqvist reste ut i oktober för att vara i Kongo under sex månader. De här är deras första rapport.

 

Rapport från Elin Weman och Olof Lagerqvist
Idrottsskolan 18/10- 12/11

Onsdagen 17 oktober reste vi, Elin Weman och Olof Lagerqvist ifrån Sverige för att tillbringa ett halvår i Kongo Brazzaville och arbeta med idrottskolan Gothia. Att komma till Afrika var för oss båda en helt ny upplevelse, intrycken bara strömmade in redan den första dagen.

De första två veckorna tillbringade vi på kyrkans gästhem Sakasaka i stadsdelen Bacongo. De första veckorna var fyllda med intryck, men även med mycket dötid. Här i Kongo är tider och scheman inte riktigt en grej och det lärde vi oss redan från början, å andra sidan var det rätt skönt eftersom att vi var så trötta efter alla intryck. Redan på lördagen så fick vi möjlighet att resa in till Mfilou där skolan ligger, det var ingen aktivitet igång men det var ändå skönt att se hur det ser ut och få förklarat lite hur det fungerar.

Olof tillsammans med fotbollskillar i 15-17 års åldern. Olof spelade match med eleverna och efteråt blev det lagfoto.

På måndagar, onsdagar och fredagar har vi franskakurser på det franska institutet i Brazzaville. För Olof så har kurserna varit superbra, läraren är väldigt duktig och tydlig och ser till att alla hänger med, för Elin som redan studerat franska i Sverige är det lite för enkelt, men det är bra med repetition.

Elin jobbar i magasinet. Här förvaras alla kläder, skor, pennor och redskap som lånas ut till barnen men även säljs eller skänkes.

De första intrycket av själva arbetet på Gothia och att få arbeta med barnen, var fantastiskt. Ledarna är väldigt kompetenta och vet vad dem gör, Hérve som är huvudansvarig och Zico som också är ansvarig, är mycket seriösa och hanterar barn, föräldrar och företag väldigt bra. Än så länge har vi mestadel fått arbeta i magasinet som är där kläder och annat magasineras, Olof har fått vara med och träna en grupp under ett tillfälle, vilket han tyckte var roligt och lite annorlunda från hemifrån. Nästa vecka är det tanken att Elin ska börja hålla fyspass för de olika grupperna vilket hon ser mycket fram emot.

Zico Eden Ntsiba i sin fina pikétröja med texten L’égalité entre filles et garçons: une nécessité, Jämställdhet mellan flickor och pojkar: en nödvändighet.

Livet i andra familjer bjuder på mycket fina möten och även lite krockar, det var en chock för Olof när han blev förbjuden att hjälpa till med disken eftersom att han är man. I Olofs familj, finns det en son som är i ungefär samma ålder, och även kan engelska, vilket är bra för Olofs utvecklig i franskan, eftersom att hans kongolesiska bror kan förklara. Det går bra även för Elin, livet här är annorlunda, men det går fort att anpassa sig och man lär sig saker varje dag. Det har varit skönt att ha de svenska missionärerna här som en liten extrafamilj, för att kunna prata om intryck och äta saker hemifrån.

Nu har första veckan med barnen gått och bjudit på många utmaningar, men även på många skratt och roliga timmar med barnen. Det absolut roligaste är att vara med barnen och se dem utvecklas och ha roligt i en bra miljö där de kan växa till starka individer för ett bättre Kongo.

Hälsningar från
Elin och Olof