Hälsning från fokusområde Bibel och bön

Observera

Denna text publicerades första gången den 16 september, 2011. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Till församlingar och medlemmar inom Gemensam Framtid, september 2011

Efter ett kraftfullt ja till den nya kyrkan Gemensam Framtid är byggnadsarbetet nu på gång. Den nya kyrkan kommer att förverkligas under 2012. Vi som skriver detta brev har fått förmånen att leda arbetet med fokusområde Bibel och bön.

Läsa Bibeln och be – hur nytt är det? Inte ett dugg. Tvärtom är det just i dessa handlingar som våra traditioner har sina rötter: i längtan efter att samlas till bön i de former man själv valde och viljan att läsa Bibeln på egen hand och i grupp utan givna tolkningar. Vi kallades läsare.

Bön och Bibelläsning har ibland associerats mer med svårigheter och problem än kraftkällor och möjligheter. Det vill vi ändra på. Vi gör det i vetskap om att trots diskussionerna så har det hela tiden funnits en ström av goda upplevelser på detta område. Nya sätt att läsa Bibeln tillsammans och enskilt har prövats och gett mersmak. Det har blivit tydligt att Bibelns berättelser har något omistligt att säga om vad det innebär att vara människa, vem Gud är och vad livet i hans värld handlar om.

Det finns mängder av goda bibelverktyg och vår ambition är inte att skapa fler. Vi hänvisar med glädje till exempel till de 43 sätt som Svenska Bibelsällskapet beskriver på sin hemsida,

www.bibelsällskapet.se. Vi vill också inventera vår gemenskap och låta församlingar och medlemmar berätta om hur de kommit vidare när det gäller bön och bibelläsning. Vi ber er därför, som enskilda och församlingar, att skriva ner och sända in era erfarenheter till oss, så att vi i vår tur kan förmedla dem till hela gemenskapen. Vi tror att det finns en stor kraft i berättelser, både Bibelns och våra egna. Genom att dela goda erfarenheter med varandra blir det tydligare vad vi själva har upplevt och andra människor kan bli inspirerade att pröva.

Under hösten kommer ett material för bön och bibelläsning att tas fram Det gäller fastan och påsken 2012. Vidare har vi en spännande idé kring en ny Bibel. Mer information om våra idéer och projekt kommer att läggas ut på Gemensam Framtids hemsida, www.equmeniakyrkan.se. Men lika viktigt är att ni berättar för oss vad ni varit med om och vilka behov ni ser i våra församlingar. Hör av er till oss!

Med varma hälsningar

Ulla Marie Gunner
ullamarie.gunner@gemensamframtid.se

Tomas Hammar
tomas.hammar@gemensamframtid.se 

Per Westblom
per.westblom@gemensamframtid.se

 

.

Läs brevet som PDF >

 

Tillbaka till Bibel och bön >