Korset – kärlekens tecken

Publicerat 

Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare, Rom 5:8.

Det är påsk igen, den kristna kyrkans största högtid, då vi påminns om det centrala i kristen tro och i Bibelns budskap. Påsken handlar inte i första hand om påskägg, godis, påskkärringar och god mat utan om korset där Jesus Kristus gav sitt liv för världens skull. Det handlar om hans uppståndelse från det döda och vad det kom att betyda för vår värld. Johannes ägnar hela 11 kapitel av sitt evangelium för att i detalj beskriva påskens händelser. Så viktigt och avgörande var det som skedde. Men hur kunde det bli så?  Korset var ju ursprungligen ett grymt avrättningsredskap som romarriket använde för att straffa och döda brottslingar. Det uttryckte mänsklig förnedring, misslyckande, straff och död. Men Gud kan vända det som är ont till något gott. Det som från början såg ut att stanna vid ytterligare ett tragiskt uttryck för ondskans grymhet, brutalitet och makt vände Gud till räddning för sin skapelse. På Jesu kors öppnade Gud vägen till försoning och förlåtelse för mänsklig synd och skuld. På Jesu kors öppnade Gud sin kärleksfamn till en bortvänd och trasig värld. På Jesu kors öppnade Gud dörren till en framtid full av hopp och ljus. Händelserna då Jesus Kristus dog på korset var och blev en vändpunkt för vår värld och historia. Och kan bli det för varje människa som vill börja om i livet tillsammans med Gud.

Korset är inte längre en symbol för död utan för liv. Därför finns det kors i våra kyrkor. Därför finns det kors på gravstenar. Därför bär många av oss ett kors runt halsen. Och därför finns det ett kors även i vår nations flagga. Detta är värt att notera i dessa dagar då samhällsdebatten går hög om religionens plats i det svenska samhället. om religionen ska vara offentlig eller privat.

Låt oss än en gång fira påsk i ödmjuk tacksamhet över vad Jesus gjort. Låt oss än en gång ta emot hans förlåtelse, nåd och kärlek i våra liv till förvandling. Låt oss återigen jubla och glädjas över Jesu seger över ondska och död till tröst och hopp för oss själva och vår värld. Låt oss än en gång tändas av kärlekens eld för att dela glädjens budskap med andra. Låt oss än en gång fyllas av lovsång och sjunga till Guds ära:

Det finns underbar förlossning i det blod som gjöts en gång, Det finns glädje bortom graven och en framtid full av sång.

Med önskan om en välsignad och glad påskhelg!

Tomas Hammar