Nytt avstamp för Gothia Brazzaville

3000. Så många barn och unga har de senaste tio åren idrottat i verksamheten som Equmeniakyrkan, Gothia cup och ASUdh startade efter inbördeskriget i Kongo-Brazzaville. Nu görs ett nytt avstamp.

3000. Så många barn och unga har de senaste tio åren idrottat i verksamheten som Equmeniakyrkan, Gothia cup och ASUdh startade efter inbördeskriget i Kongo-Brazzaville. Nu görs ett nytt avstamp.

I helgen firades 10-årsjubileet för fotbollsskolan CF Gothia i Brazzaville i  Republiken Kongo. Det var både stor glädje och högtidligt när flera hundra barn och ledare tågade in i gula tröjor på sportcentret i Mfilou, som ligger i utkanten av huvudstaden Brazzaville. Under de tio år som gått har drygt 3000 barn och ungdomar deltagit i både de sociala aktiviteterna och i idrottsverksamheten, framför allt  fotboll, gymnastik och volleyboll.
– När det startade var huvudmotivet att skapa mötesplatser för fred och vänskap efter inbördeskriget, säger Tomas Hammar, Equmeniakyrkan, som ansvarat för fotbollen från svenskt håll.
– Under de här åren har också 27 svenska ungdomar varit med och tagit ansvar som fotbollsvolontärer. Just nu är det Ida Johansson och Tobias Palmquist som finns på plats i Kongo.

Nytt avstamp
Förutom gymnastikuppvisning, sång och fotbollsmatch så hölls många tal av inbjudna gäster. Bland andra talade EEC:s missionsföreståndare Patrice Nsouami, Kongos ambassadör i Sverige, André Hombessa, Peter Wärnelid från ASUdh, Kimy Konde från Equmeniakyrkan och Lena Rönnefors från Gothia Cup.
I samband med jubileet kunde också Tomas Hammar efter tio år som ansvarig för fotbollsskolan från svensk sida ”passa bollen” till Gustav Hallén, som tidigare arbetat i verksamheten som fotbollsvolontär. På samma sätt kommer Mathias Dawidsson ta över ansvaret för fotbollsskolan i Kimpese i grannlandet Kongo-Kinshasa (Demokratiska republiken Kongo).
I samband med firandet kom också en gåva på 25 000 kronor från Beach Aid i Sverige till två beachvolley-planer.
– Jubileet blev också ett nytt avstamp för fotbollsskolan inför framtiden med nya ansvariga både i Sverige och i Kongo och med en tydlig vision: Idrott för ett bättre Kongo, säger Tomas Hammar.

Gothia_2_6990

Gothia_1_6982