Skapelsetid i Betlehemskyrkan, Örebro

Böcker klimatet

Klimathotet blir större och större. Larmrapporterna avlöser varandra. Det är lätt att bli uppgiven! Det är aldrig konstruktivt. Därför valde vi i Betlehemskyrkan i Örebro att börja med att lista vad vi redan gör för klimatet, i det lilla och det stora. För i vår församling har miljö- och klimatfrågor funnits med många år. 

Att handla Fairtrade, ekologiskt och/eller närodlat är en självklarhet för många i församlingen. Så självklart att vi inte ens tänker på det som något konstigt, eller något extra. Snarare att frågan ”Vem har köpt den här?” kommer om man hittar en te-påse i kyrkan som inte är Fairtrade.

Vi började med att gräva där vi står genom att lista vad vi gör: sopsorterar, glödlampor är utbytta till LED-lampor, de nya stolarna i församlingsvåningen köptes begagnade, undviker engångsmaterial, samlar in kläder, gör förband av gamla lakan, är en kyrka för Fairtrade och finns med i nätverket grön kyrka. Vi pilgrimsvandrar och samtalar om klimatet varje vecka och vi har en studiecirkel för att vi ska lära oss mer. Regelbundna temagudstjänster om att ta hand om skapelsen har vi, dessutom finns planer på att bjuda in kommunpolitiker för att höra hur de tänker i de här frågorna. Vi vill vara med och skapa opinion för att vårda skapelsen!

Katarina Linderborg