Vem kan segla utan vind?

Vi har passerat pingsthelgen och den efterlängtade sommaren ligger framför oss med allt vad det innebär av vila, rekreation, sol, bad och semester. Men det är också en tid för läger, konferenser, konserter och sommargudstjänster

Observera

Denna text publicerades första gången den 3 juni, 2015. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

tomas-hammar2                                                                                                                                                                                   Sommarhälsning                                                                                                                                                                                                               Vi har passerat pingsthelgen och den efterlängtade sommaren ligger framför oss med allt vad det innebär av vila, rekreation, sol, bad och semester. Men det är också en tid för läger, konferenser, konserter och sommargudstjänster.

Jag har förmånen att få bo i Göteborgs vackra skärgård och när naturen grönskar, solen lyser och värmer, barnbarnen badar och fångar krabbor i havsviken, klipporna speglar sig i vattnet och fåglarna kvittrar känner man att det är sommar på riktigt.
Till sommarbilden hör förstås också alla segelbåtar som tar sig fram med fulla segel på det glittrande havet. Visst är det en härlig känsla för en seglare när vinden fyller seglen och ger kraft och fart åt båten. En segelbåt behöver hjälp av vinden för att ta sig framåt.

Så är det med människor och församlingar också. Vem av oss kan ”segla förutan vind”, som det heter i visan? Alla behöver vi ”vind i seglen” för att kunna leva och verka. Att leva helt på egen hand, är lika svårt som att segla utan vind. Därför är det så viktigt att ha vänner och en god församlingsgemenskap där kärlekens och omsorgens vindar blåser. Vi är medmänniskor på livets farkost och vi behöver varandra.
Men vi behöver också Gud. Ingen människa klarar sig i längden genom livets seglats utan Guds nåd och hjälp. Låt därför ditt livs segel fyllas med Guds närvaro och kärlek. Då ska du se att du ständigt får nya krafter som bär dig på livets hav och också hjälper dig att nå den hamn som var ämnad vid resans början – Guds eviga rike.

Guds Andes vind vill fylla våra liv med mening, glädje och hopp och inte minst vill den föra oss till de nödställda, de fattiga, de som lidit skeppsbrott i livet och kanske även i tron. Vi kan alla vara med och hjälpa, trösta och ge andra nytt mod från Jesus Kristus.

Men hur kan man fångas av Guds Andes ljuva sommarvind? Var blåser den? Jo, där Gud själv valt att uppenbara sig för oss. I hans underbara skapelse, i hans kyrka där människor samlas till gudstjänst och gemenskap, i Bibelns texter där Gud talar till oss och i bönens ärliga samtal med Gud.
Låt oss därför söka oss till dessa mötesplatser i sommar. Hissa seglen och ta vara på allt det goda Gud vill ge. Jag och mina medarbetare i region Väst vill önska var och en och alla församlingar i regionen Guds välsignelse och en riktigt skön sommar i Guds Andes vind!

 

Våga sätta fulla segel i Guds Andes vind
evighetens vågspel är här!
Vägra vara tidens spegel, tingen gör dig blind,
gör ej vad alla begär!
Våga vara vindens vänner
  våga vandra Herrens väg.
Vårda gåvorna Gud sänder
forma framtidens värld.

Tomas Hammar, regional  kyrkoledare