Grusväg som försvinner bort i horisonten

Biologisk mångfald, Event

Skapelsevandring

En av de viktigaste sakerna vi kan göra för vår egen skull är att skapa en närmare relation till skapelsen. Att blir mer närvarande och stärka relationen till de varelser vi delar skapelsen med. Ett sätt att göra det kan vara en skapelsevandring.

Så här går det till

Planera och vandra rutten i förhand (tänk på att det alltid tar längre tid att genomföra samma vandring med en grupp). Läs gärna på vad som är speciellt med platsen, vilka arter det går att hitta eller vilken historia som präglat naturen.

Bjud in deltagare. Tipsa dem om att ha bra skor, kläder efter väder och gärna exempelvis kikare, lupp eller en flora om de har.

Påbörja vandringen med en introduktion. Berätta om upplägget för vandringen, hur lång rutten är och om det är något särskilt tema för vandringen eller något de bör vara uppmärksamma på. Dela eventuellt ut kikare, lupp eller böcker och informera om du som ledare har Första Hjälpen-kitt med dig.

Längs vandringen kan planerade stopp genomföras, där du som som ledare berättar om det ni ser och delar någon skapelse-betraktelse/bön/bibelord (tänk på att vänta in alla deltagare innan du börjar prata).

Längs vandringen går det även att genomföra aktiviteter, så som att deltagarna ska gå en sträcka under tystnad eller verkligen uppleva naturen med sina sinnen.

Avsluta vandringen med exempelvis en bön och en möjlighet för deltagarna att dela med sig av tankar.

Reflektera tillsammans

  • Vad tycker du kännetecknar en kristen relation till naturen?
  • Är det viktigt att fördjupa sin relation till naturen som kristen?
  • Har du lärt dig något om din tro av att vistas i naturen?

Inspirerad av

Equmeniakyrkans temagrupp för klimatnödläget