En tallrik med sallad

Mat, Utbildning

Svinnmiddag

En utmaning i en klimatförändrad värld är vår matförsörjning. Idag slängs en stor mängd av den mat som produceras. En svinnmiddag kan lära er hur man tar reda på mat som annars skulle slängas.

Den här aktiviteten går ut på att göra er medvetna om hur mycket mat som slängs i onödan och vad ni kan göra med den istället. Middagen blir också ett bra tillfälle för er i församlingen att mötas för att prata om vad ni kan göra mer.

Så här går det till

Bestäm tid och plats för svinnmiddagen och bjud in alla som vill.

Till middagen tar alla med sig en råvara med kort bäst-före datum. Det kan vara någonting hemifrån som håller på att gå ut eller någonting från matbutiken som snart kommer att slängas.

Laga till en middag med råvarorna som ni har tagit med er.

Ät tillsammans och prata utifrån frågorna nedan.

Reflektera tillsammans

  • Vad var svårt eller lätt med att ordna en svinnmiddag?
  • Brukar du reflektera över var maten kommer ifrån?
  • Är det skillnad på hur olika generationer förhåller sig till matsvinn? Hur förhöll sig dina föräldrar eller dina mor- och farföräldrar?

Utveckla vidare

Använd Studiefrämjandets studiematerial ”Hållbar mat” för en studiecirkel om hållbar mathållning.

Inspirerad av

Centrumkyrkan i Farsta