Avvaktande läge i Brazzaville

’- Det låg i luften att man ville rösta för förändring. Massor av människor gick till vallokalerna. Det säger Anne Sundberg som var på plats i Brazzaville när sammandrabbningarna mellan polis och före detta milismän bröt ut i måndags.

– Det låg i luften att man ville rösta för förändring. Massor av människor gick till vallokalerna. Det säger Anne Sundberg som var på plats i Brazzaville när sammandrabbningarna mellan polis och före detta milismän bröt ut i måndags.

– Jag visste att det kunde bli farligt. Vissa skott var nära. Men jag är den knepiga sorten som vill ut och se hur stormen ser ut och vad den får för effekter.
– Vi märkte att skjutningarna avtog och bestämde då att vi kanske bara hade det nålsögat för att försöka komma iväg. Och det fanns i högsta grad en spänning i kroppen, men kanske var jag också påverkad av min systrars och bröders i Kongo orubbliga tro på Guds hjälp.

a_sAnne Sundberg är antropolog och missionär med mångårig erfarenhet från båda kongoländerna. Just nu sitter hon i styrelsen för BCPADs utvecklingsföretag, som är en del av kyrkan. Hon bygger även hus i Brazzaville.

Hon var tillsammans med Equmeniakyrkans missionär Maria Lorentzon och de kunde ta sig till flygplatsen för att lämna landet under måndagen.
– Men det går inte att känna lättnad på riktigt, för våra vänner är ju kvar. De har inget Sverige att fly till.

Anne Sundberg har haft kontakt med dem och läget är lugnare nu. I måndags flydde folk från Brazzavilles södra stadsdelar, nu har dock marknaden öppnat igen i stadsdelen Bacongo. Men alla återvänder inte utan avvaktar utvecklingen. Enligt uppgift har rebelledaren Ntoumis hem och högkvarter bombats och säkerhetsstyrkorna har även omringat Moukokos och andra oppositionsledares hem.
– Det har lättat något idag. Det är inte lika intensivt, men absolut inte slut.

Det har varit ett spänt läge i landet sedan höstas då det godkändes att president Denis Sassou Nguesso kunde kandidera för en tredje mandatperiod. I slutet av mars vann han med över 60 procent av rösterna, ett resultat som har ifrågasatts av oppositionen.
– Enligt oppositionens eget valövervakningsorgan, och alla ungdomars uppgifter som fotograferade resultaten när de affischerades på vallokalerna så har han kommit max på tredje plats. Kanske kanske till och med bara femte.

– De unga vill ha förändring, men det är också de som kan lockas att ta till extrema medel, även om det är Sassou som har vapenarsenalen.