Covid 19 Relief Response – Indien april till maj 2020

Kvinna sitter med barn omkring sig i Pune, Indien.

Samtidigt som Indien stängde ner samhället, som följd av Corona-pandemin, beslutade sig 20-åriga Kamal tillsammans med sitt nyfödda barn och mamma att lämna staden Pune för att ta sig till familjens hemby. Orsaken till att hon var tvungen att lämna Pune var att den man hon hänvisats till att gifta sig med visat sig vara destruktiv och våldsam. För att sätta sig själv och sitt nyfödda barn i säkerhet sågs ingen annan utväg än att lämna Pune. Precis när de skulle ge sig av togs beslutet om att hela det indiska samhället, inklusive busstransporter, under 21 dagar skulle stängas ner. Den lilla familjen strandsattes i Pune och saknade nu tak över huvudet, pengar och mat. Efter avvisning från busstationen strövade de mållöst runt i Pune och hamnade så småningom utanför St Andrews Hindustani Covenant church (HCC). En av pastorerna i kyrkan uppmärksammade den vilsna familjen och där och då beslutades det att Kamal, hennes barn och mor skall få ta del av ”Covid 19 Relief Response”.

I Kamels fall innebär stödet att de får mat, medicin, några kläder och en liten summa pengar för att kunna köpa det allra nödvändigaste. Varje dag får det nyfödda barnet mjölk. HCC lovar också familjen att så snart som samhället öppnar upp igen, hjälpa dem att ta sig till hembyn.

I de områden som Hindustani Covenant Church och dess utvecklingsorganisation Covenant Social Service (CSS) verkar är det en utbredd fattigdom. Kamels öde är bara ett i raden av exempel. Många människor är så kallade daglönearbetare och när samhället stängs ner finns det heller ingen möjlighet att skaffa en daglig lön. Nöd och svält blir oundvikligt.

Equmeniakyrkans har genom katastroffonden och de medel som skänkts stöttat med 100 000 kr som en del till projekt ”Covid 19 Relief Response”. 

Under april och maj har det delats ut drygt 10 550 portioner lagad mat, knappt 2 000 paket torrmat och 3 000 personliga skyddsutrustningar. Omkring 800 personer har genom insatsen fått en gratis hälsokontroll och nödvändiga mediciner. Dessutom har drygt 500 personer fått rådgivning runt den rådande situationen.

HCC, tillsammans med CSC, uttrycker sin stora tacksamhet till alla som på olika sätt bidragit till att detta akuta arbete har kunnat genomföras för människor som på ett mycket påtagligt sätt drabbats av nedstängningen av det indiska samhället till följd av Corona-pandemin.

Anna Carin P Stenbeck,
internationell handläggare för Equmeniakyrkan

Män med matpaket i Indien