Dagläger för asylbarn i Söderhamn

Observera

Denna text publicerades första gången den 23 juni, 2016. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

IMG_20160623_125640För sjätte året i rad arrangerar Equmenia Söderhamn tillsammans med Svenska kyrkan ett dagläger för asylsökande barn. Lägret är på sommargården Källvik och bekostas av Kyrkorna i Söderhamn som får del av vinsten från Erikshjälpen. Här kan du läsa när pastor Teta Backlund berättar om lägret.

Inbjudan till daglägret går till asylsökande barn i förskoleklass – årskurs 6. Vi klarar inte av att de tar med sig småsyskon eller föräldrar. Vi har fått vara mycket tydliga med gränserna. I inbjudan står det att det sker i samverkan med Migrationsverket, en garanti för att det inte är ”kyrklig påverkan”. Det för att de flesta barnen är muslimer. Inbjudan går ut via skolorna som har asylsökande barn, lärarna hjälper till att få informationen tolkad. Jag besöker de närmaste skolorna och ”visar upp mig” för barnen, det är lite kusligt att fröken o magistern inte kommer med. Lärarna samlar in anmälningarna och förmedlar dem till mig.

Vi har en buss som hämtar barnen och skjutsar dem till Källvik. Vi har vuxna med på bussen, det behövs för ordningens skull, sitta still med bälte, inte bråka.

Bussen hämtar upp kl 10.00 i Ljusne, med alla stopp tar resan en timme. Dagen börjar med en lätt frukost, de flesta har inte ätit frukost hemma. Populäraste aktiviteter under dagen är fiske, bada, leka i sanden, fotboll, pyssel. En vuxen asylsökande som var med som ledare konstaterade att så mycket som barnen leker på lägret gör de inte hemma på boendet.

Vi serverar enkel lunch som alla kan äta, kyckligkorv/ mackaroner, oxpytt, pannkaka, uppskattade maträtter. Barnen vill komma hela sommaren och äta god mat. Innan bussen går hem kl. 14.00 har vi glass stund, vi får ner varvtalet innan bussåkandet, kollar att ingen försöker få med sig fiskfångsten i en plastpåse med vatten. Vattnet är förbjudet i bussen. Den regeln är svår att förstå.

Vi har läger i tre dagar och återkommer veckan efter med tre dagar till.

Vi har c:a 40 barn på lägret och det behövs många vuxna, 20 vuxna varje dag.

Hittills har ingen trillat i sjön, ingen fått en metkrok i ögat eller örat. Tacksägelseämne varje sommar. Konflikterna har vi klarat tack vare vuxna med språkkunskaper. När vi frågar barnen vad vi kan göra bättre till nästa sommar är den återkommande önskan ”Gör så att fiskarna blir större till nästa sommar”.

Daglägret för asylbarn gör skillnad för barnen.

// Teta Backlund, pastor i Equmeniakyrkan Söderhamn/Equmenia Söderhamn

 

Här kan du läsa en tidningsartikel och se mer bilder/film från daglägret