Equmeniakyrkan i Lerkil invigd

Söndagen den 29 maj blir en dag att minnas för Equmeniakyrkan Lerkil då kyrkan blev officiellt invigd. Kyrkoledare Lasse Svensson och regional kyrkoledare Tomas Hammar var på plats och ledde oss igenom den högtidliga gudstjänsten på ett strålande sätt.

Observera

Denna text publicerades första gången den 30 maj, 2016. Den kan därför innehålla information eller ståndpunkter som är inaktuella. Den finns tillgänglig på hemsidan för arkivändamål.

Text: Anne Grudeborn
Bilder: Pontus Lagerström

Söndagen den 29 maj blir en dag att minnas för Equmeniakyrkan Lerkil då kyrkan blev officiellt invigd. Kyrkoledare Lasse Svensson och regional kyrkoledare Tomas Hammar var på plats och ledde oss igenom den högtidliga gudstjänsten på ett strålande sätt. Pastor Anne Grudeborn predikade och kören sjöng härliga sånger. Det var glädje och fest som församlingen fick fira med många vänner, närmare 200 personer, som kommit från både när och fjärran. Gudstjänsten övergick i tårtkalas där många fina tal och lyckönskningar hölls genom representanter från församlingar och vänner.

Närmaste granne Svenska kyrkan i Vallda talade om tacksamheten och glädjen att en ny kyrka och församling kommit till Lerkil och att vikten ligger i att vi är kristna och inte vilken kyrka vi tillhör. Glädjen över samarbetet mellan våra kyrkor både redan existerande och kommande. Svenska kyrkan i Onsala hälsade den nya kyrkan och församlingen välkommen med glädje och välkomnade in i kyrkofamilljen på orten. Centrumkyrkan i Kållered, som varit moderförsamling, hälsade med ett bibelord Ps. 27:4 ” Ett har jag begärt av Herren, det längtar jag efter: Att få bo i Herrens hus i alla mina dagar för att se Herrens ljuvlighet och betrakta hans tempel.” S:t Jakobs kyrka i Göteborg talade om den långa tradition församlingen haft med Västkustgården. Alla församlingsläger och omsorg för gården på olika sätt, men nu också glädjen över att en kyrka och församling finns på plats. Johanneskyrkan i Lindome talade liknade om lång tradition med Västkustgården och önskan om att finnas kvar i relation med Västkustgården och den nya församlingen. Redan nästa helg kommer Johanneskyrkan tillsammans med fler Equmeniaförsamlingar och har konfirmationsläger på Västkustgården. Vallersvikskyrkan hälsade med orden ”Vi önskar och ber att många skall bli konfirmander och lärjungar hos er”. Från Bifrostkyrkan i Mölndal var hälsningen tydlig att fortsätta arbetet som påbörjats där Gud är med oss i allt vi gör. Trefaldigetskyrkan i Stockholm var tacksamma att vara med. Lika bra som det kändes när representanter från Equmneiakyrkan Lerkil var med och klädde av altaret på Trefaldighetskyrkans sista gudstjänst, lika bra kändes det att få vara med och klä altaret på invigningsgudstjänsten i Equmeniakyrkan Lerkil. S:t Matteus i Göteborg hälsade att ”I Guds plantskola får olika människor hjälpa till med plantering, vattning och annan vård men det är Gud som ger växten”. Svenska Kristna Handikappförbundet uttryckte sin glädje över att fått ha sina sommarläger på Västkustgården i nu 14 år. ”Vi känner oss så hemma att vi säger ”vår” gård”.

Det har byggts på alla håll i några år. I oktober 2013 påbörjades processen med att bygga församling, 1:a advent 2014 bildades församling och 2:a advent 2014 togs det första spadtaget för bygge av kyrka. Samtidigt renoveras delar av Västkustgården.

När processen med att bygga församling påbörjades så fanns det tankarna om att någon gång i framtiden en kyrka skulle byggas. Det blev inte riktigt som det var tänkt -allt gick mycket snabbare, framtiden blev NU. Gåvor kom från olika håll som gjorde att byggprojektet kunde starta mycket tidigare än någon, någonsin hade drömt om.

Många av församlingarna och vänner till församlingen som var med på invigningen har haft en lång tradition och omsorg för Västkustgården. Många drömmar har drömts om att bilda församling på just denna plats. Att församling och kyrka nu finns på plats är tack vara alla människor och församlingar som under 50 år har vårdat Västkustgården med omsorg och kärlek och delat Guds ord från denna plats. Många är vi som gjort detta bygge möjligt! Högtid, värme, kärlek och glädje är en bra sammanfattning av invigningen.