Legotävling – Bygg bibeln!

Nu är årets legotävling avgjord.
Ett stort TACK till alla som varit med och bidragit med alla fantastiska legobyggen som illustrerar olika bibelberättelser.

Regionstyrelsens motivering: ”Det finns en tydlig tanke och en koppling till vår samtid och den värld vi lever i nu”

Vinnare i år är Theresia Schiessling, 12 år från Enköping!
Ett Grattis till dig Theresia. Hennes bidrag är hämtat från Mark 5.

Jag har valt ut en bibeltext och byggt upp en scen av lego. Bibeltexten(Markus 5:35-43) tycker jag hör ihop med legobygget eftersom att Jesus är med oss vart vi än är och i vilken situation vi än befinner oss i. I texten botar Jesus/Gud en tjej och Jesus botar inte bara henne. Han har botat många människor och inte gott ut ifrån om det är rika eller ej. Han har bara botat de av kärlek och för att de tror. Det är det som jag har gott ut från. Därför har jag byggt ett lego bygge där en liten tjej och en man är sjuk. Tjejen kommer från en rik familj och är fortfarande ung, så därför får hon hjälp av en doktor. Tjejen har även tillgång till en mjuk, varm och skön säng och hon har tillräckligt med mat. Mannen är däremot gammal och fattig och lever i skogen. Han måste såva på stubbar bland vilda djur och spindlar. Legogubbarna ”lever” helt olika liv och befinner sig på helt olika platser. Bara två saker har dom gemensamt. Båda är svaga/sjuka och båda blir beskyddade av Jesus. Jesus hjälper båda. Han står vid deras sida och stöttar dem. Jag tycker också att mitt legobygge har lite med dagsläget att göra. Många är sjuka av corona och många har dött, men även om de dör eller inte så får bara vissa sjukvårdshjälp. Jag tycker att det är orättvist eftersom alla är människor men bara vissa får sjukvårdshjälp. Jesus hjälper däremot alla. Han är med en var man än är hur man än lever. I en sådan här svår tid kan det vara extra skönt att ha någon som Gud och Jesus vid sin sida. Ingen ska behöva få mindre hjälp eller vara ensam. Jesus och Gud är därför proffs på att vara där vid vår sida när det behövs. I lego scenen har jag även använd svart eftersom man brukar ha på sig svarta saker på en begravning. Jag menar inte  att alla kommer att dö, utan min tanke är att det ska vara ett minne på alla de som levt men ändå inte finns bland oss nu. Iallafall inte på det sättet som de en gång var bland oss. Den svarta färgen ska vara ett tecken på att jag tänker och sörjer de som lidigt men inte klarat av corona. Vi får inte glömma dem. 
Det är min tanke med mitt lego bygge och med texten. Andra kanske tolkar det annorlunda. Då får de göra det. Det är det som är bra med människor. Att alla har olika åsikter för annars skulle världen vara super tråkig.
Lilly Arvidsson, 4 år från Sunne.
Joh 12:12-15
”Nästa dag hade folk i stora skaror kommit till högtiden. När de fick höra att Jesus var på väg in i Jerusalem, tog de palmblad och gick ut för att möta honom. Och de ropade: ”Hosianna! Välsignad är han som kommer i Herrens namn, han som är Israels konung.” Och Jesus fann ett åsneföl och satt upp på det, såsom det står skrivet: ”Frukta inte, du Sions dotter! Se, din konung kommer, ridande på ett åsneföl”.”
Söndagsskolegruppen från Arvika. Liv 9 år, Sara 9 år, Johanna.

Johannes Döparens huvud på ett fat Matteus 14:6-12
Johannes döparens dåliga slut. När Herodes fyllde år firade han med en stor fäst. Han blev särskilt förtjust i en av flickorna som dansade på festen. Hon var Herodias dotter. När festen närmade sitt slut var kungen så förtjust att han med ed lovade att ge henne vad hon än bejärde. Flickan gick ut till sin mor som sa att hon skulle be om att få Johannes döparens huvud på ett fat. Hon gjorde det och kungen blev bedrövad, men han lät ändå Johannes halshuggas. Huvudet bara in på ett fat och gavs till flickan som bar den till sin mor. Johannes kropp begravdes senare av lärjungarna.

Söndagsskolan från Arvika
Lain 11 år, David 12 år

Eva ger Adam äpple från kunskapens träd. Första Moseboken 3:6
De var en gång en herr och en dam som heter Adam och Eva. Dom levde på Eden. En orm lurade Eva att äta av kunskapens äpple sen övertalade Adam.
Söndagsskolan från Arvika
Benjamin 9 år, Benjamin 8 år, John 10 år

En lam man hissas ned genom taket till Jesus. Markus 2:2-5
Det var en gång en lam man som inte kom in till Jesus för det var så många folk så han blev hissad ner från taket.
Vi har valt påskberättelsen sista måltiden

På kortsidan av bordet sitter Jesus, han säger:
-Detta vin är mitt blod, drick det.
Brödet som han redan har delat är de gula legobitarna som ligger på mångas tallrikar eller som håller på att bli uppätna. Den ända lärjungen som är sur är Judas. Han sitter bredvid lärjungen med blå huvudbonad.

Ebba o Emil Nilsson 10 och 7 år,
Equmenia Enköping