Oroligheter i Demokratiska Republiken Kongo

Publicerat 
Foto: Åsa Runström
Foto: Åsa Runström

En planerad och tillåten demonstration ledde till flera dödsoffer och många skadade i huvudstaden Kinshasa i Demokratiska Republiken Kongo (DRK).

Tidigt på måndagen samlades tusentals människor i stadsdelen Limete i huvudstaden Kinshasa för att protestera mot landets president Joseph Kabilas försök att klamra sig fast vid makten genom att senarelägga valen. Demonstranterna kräver att han avgår senast den 19 december 2016 då hans mandatperiod tar slut.

Med hänvisning till inrikesminister Évariste Boshab rapporterar AFP att minst 17 personer har dödats varav tre poliser och 14 civilpersoner men enligt oppositionen är siffran minst 50. Man noterar också stora materiella skador i många stadsdelar i Kinshasa. En av de som drabbades av våldet var ledaren för ett av oppositionspartierna, Martin Fayulu. Enligt partiets talesperson är hans hälsotillstånd allvarligt.

Planen var att marschera till valkommissionens kontor i de centrala delarna av huvudstaden och där överlämna ett memorandum för att påminna valkommissionen om att den enligt konstitutionen skulle ha presenterat en valkalender senast den 19 september det vill säga tre månader innan utgången av den sittande presidentens andra och sista mandatperiod. Av någon anledning hindrades marschen av polisen/ militären. Om det var ordningsmakten som angrep först eller om det var demonstranter som först började vandalisera, bränna däck och plundra är svårt att säga men något som står helt klart är att mycket våld användes.

Under tisdagen fortsatte oroligheterna med bland annat bränder av flera politiska partiers högkvarter och sporadisk skottlossning i flera stadsdelar i östra Kinshasa och området mot flygplatsen. De som inte är ute på gatorna för att protestera håller sig i de flesta fall hemma. Skolorna var stängda måndag och tisdag och kollektivtrafiken låg nere. Affärerna var stängda, men vissa öppnade på tisdag eftermiddag/kväll.

Oppositionsledarna uppmanar sina anhängare till fortsätta manifestationer. Den politiska dialog som presidenten bjudit in till men som bojkottats av den största delen av oppositionen skulle ha fortsatt idag, men sessionen ställdes in på grund av oron i Kinshasa. Det sägs att diskussionerna ska återupptas på fredag. Den katolska kyrkan har beslutat att ställa in sin medverkan i den politiska dialogen för att sörja de personer som dödats under oroligheterna. Biskoparna uttrycker sin sorg över det som har hänt de senaste dagarna i Kinshasa och påminner om att livet är heligt och okränkbart.

Le sang de nos frères et sœurs innocents versés pour le respect de la constitution nous interpelle. Il constitue pour nous un signe de temps. Par respect pour eux, dans un élan de solidarité avec les familles éprouvées et le peuple congolais tout entier, la CENCO estime judicieux de suspendre sa participation au dialogue national pour faire le deuil et rechercher un consensus plus large, annonce l’abbé Donatien Nshole.
Källa: Radio Okapi

Det blod som spillts bland våra oskyldiga systrar och bröder för att konstitutionen ska respekteras är för oss ett tecken på att det är dags, i respekt för dem och i solidaritet med de sörjande familjerna och det kongolesiska folket, att avbryta CENCOs deltagande i den nationella dialogen för att istället sörja och söka bredare konsensus , säger fader Donatien Nshole.

Demonstrationer ägde även rum i flera städer runt om i landet men där gick allt lugnt tillväga. På vissa platser i landet fick oppositionen inte tillstånd att demonstrera. Enligt våra missionärer och samarbetskyrkor är läget lugnt i de delar av landet där de befinner sig.

Presidenten Joseph Kabila har styrt landet sedan 2001. Konstitutionen förbjuder honom från att kandidera ännu en gång, men han har inte visat några tecken på att vilja lämna ifrån makten.

Låt oss fortsätta att be för Demokratiska Republiken Kongo!

Kimy Konde
samordnare Afrika

Tidigare publicerat om oroligheterna:
Folket i Kongo kräver presidentval i år